Mellrák: áttétek után kutatva

Feleségemet 2001-ben mellrákkal megműtötték, majd kemoterápiát és sugárkezelést kapott. Az elmúlt időszak nem telt el teljesen tünetmentesen, mindig valamilyen áttétet kerestek. Most végtadfájdalmak és lábgyengeség miatt gyanakszunk egy esetleges csontáttétre. Tudomásom szerint PET vizsgálattal korai (sejt) szakaszban kimutatható egy esetleges áttét.

Hol és milyen feltételekkel (akár teljes költséget is vállalva) lehet PET vizsgálatot végeztetni? Állítólag alapítvány is fedezi a költségek felét. Melyik alapítványhoz kell fordulni?

Leveléből az derül ki számunkra, hogy az elmúlt 6 évben megtörténtek azok a kontrollvizsgálatok (képalkotó vizsgálatok, laborvizsgálatok, stb.), amelyek valóban az áttéteket „kutatják”, annak érdekében, hogy az időben megkezdett onkológiai terápiával egy esetleges kiújulás esetén is hathatósan kezelhessék a betegséget.  A csontáttét keresésénél korán utalhat eltérésre a csonizotóp vizsgálat (más néven csontszcintigráfia), amelynek eredménye alapján a gyanús csontról célzott rtg/CT/MR vizsgálatot készítve lehet pontosabb eredményhez jutni. A lábgyengeséget és a végtagfájdalmakat okozhatja természetesen valamilyen nem daganatos, például reumatológiai betegség is.

A PET (pozitron emissziós tomográfia) és PET-CT vizsgálat sem alkalmas sajnos „sejt” szakaszban történő diagnosztizálásra, vagyis nem mutatja ki azt, ha csak néhány daganatos sejt van a szervezetben. A PET  egy olyan képalkotó eljárás, amely során a szervezetben lezajló anyagcsere-folyamatokat jelenítik meg. Ezek a változások hamarabb bekövetkezhetnek, mint  azok az anatómiai (úgynevezett morfológiai) változások, amelyeket az egyéb képalkotó vizsgálatok (röntgen, ultrahang, CT, MR) képesek érzékelni. A PET egy funkcionális vizsgálat, mert bizonyos anyagok halmozását (pl: FDG, metionin) értékeli a szakember a különböző szervekben.

Magyarországon az elmúlt két évben több helyen nyílt lehetőség PET vizsgálat elvégzésére, a fővárosban nyílt két új központ mellett vidéken is nyílt új PET vizsgáló hely. A vizsgálóhelyek egy részén az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fedezi a diagnózis költségét, amennyiben bizonyos indikációkban (orvosi javallatokban) kerül sor a vizsgálatra, például az addig rendelkezésre álló, egymásnak esetleg ellentmondó képalkotó leletek kiegészítése érdekében.

A PET kérvényt a kezelőorvos a területileg illetékes PET bizottsághoz nyújtja be, amely az orvosi adatok áttekintése után dönt a vizsgálat OEP finanszírozhatóságáról. Bizonyos magán egészségbiztosítási pénztárak is hozzájárulhatnak 20-30 százalékban a vizsgálat árához azoknál a betegeknél, akik valamely magán egészéségpénztár tagjai. Van lehetőség önköltséges alapon is elvégzetetni a vizsgálatot, ez nagyságrendileg 250-300 ezer forintba kerül. Emellett valóban vannak alapítványok, amelyek átvállalhatják a költségek egy részét, ám ezekről a szervezetekről nem tudunk részletes felvilágosítást adni.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Csontáttétek a daganatos betegségben
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák kiújulása mindkét mellben egyszerre?
Kiújult HER2 emlőrák
Emlőrák kiújulás műtét után
5 évvel emlőműtét után
PET CT vizsgálat eredménye

Top