Mellrák bizonytalanságai (jelige: tengeri csillag)

Anyukámat 17 éve műtötték, rosszindulatú daganatot vettek ki a melléből, akkor 25 sugárkezelést kapott, idén áprilisban ismét meg kellett műteni, ugyanazt a mellét le is kellett venni. A műtétet jól viselte, de a kemoterápiát nem akarta elfogadni. Az orvosa azonban megígérte, hogy nem lesz semmi baj, majd ő támogatni fogja, mindenbe segít. Szóval „megfűzte”.

Most pedig itt állunk a 3. kezelés előtt, igaz a haja kihullott, de jól viseli a kemót, csak már teljesen elfogyott a türelme: az orvos abszolút nem törődik vele, mert soha nem ér rá, még egy zárójelentést sem ad a kemo után. Anyu megkérdezte tőle, miért kapott piros kemót (csak sejtjük, hogy az erős, bár senki nem világosít minket fel erről, sem arról, hogy mit miért kap). Azt válaszolta: most mit izgul, lesz még ennél erősebb is, meg kap majd sugarat. A kemóra azt mondta, hogy 3-t vagy 4-t kap. Az infúzió bekötéstől úgy fáj a keze, hogy egy pohár vizet nem tud felemelni.

A her2-ről is csak a neten hallottam, az orvost megkérdeztük erről, erre azt felelte, a szövettan papíron rajta van. Egyszóval fogalmunk sincs mi a baja anyunak, milyen kemót kap, csak annyit, hogy egy pirosat és egy Enoxan feliratú fehéret.

Azt még mondták, hogy nincs áttét sehol. Hát valahogy úgy érezzük, ki vagyunk szolgáltatva az orvosoknak, a nővéreknek csak azért, mert betegek vagyunk.

Bemásolnám a szövettani eredményt, amit én látok, talán Önök tudnak valamit mondani egyáltalán mi van körülöttünk. Előre is köszönök mindent!

„Immunhisztokémiai vizsgálattal tumor progesteron receptor pozitiv, magas a p53 expressio. Az oestrogen receptor és a CerB2 reactiok negativak.(Pé)
Carcinoma duclate invasivum mammae (grade III.).pT1c,pNx,pMx.
Méret:15 mm
Szövt. Tipus: duclatis/NST
ER%: 0
PR%: 95
p53 protein tartalom%: 80
C-erbB-2: negatív
Prognózis: mérsékelten jó
II: necrosis
szövett. gr.: GRADEIII
Gr. összetevő: a daganat <10%a kifejezett variabilitás, közepes=12-22

Édesanyjánál a most eltávolított daganat elég kicsi volt, 15 mm-es, ez felel meg a pT1c-nek, amit a szövettani leletben rögzítettek. A pNx azt jelenti, hogy a nyirokcsomók daganatos érintettségét a szövettanász nem tudta értékelni (az x azt jelenti, hogy nincs adata). A pMx is azt jelenti, hogy a metastasis fennállását – ahogyan általában lenni szokott- a szövettani lelet alapján nem lehet kimondani, vagy kizárni, ehhez képalkotó vizsgálatok (hasról, mellkasról, csontról, ellenoldali emlőről készült felvétel) szükségesek. A leveléből az derül ki, hogy édesanyjánál ezekkel a vizsgálatokkal nem találtak távoli áttétet.

A szövettani leletből az is kiderül, hogy az eltávolított daganatszövetben nem találtak ösztrogén receptort (ER%:0), ugyanakkor sok volt a daganatban a progeszteron receptor (PR%:95). A szövettani gradus, vagyis a szövettani rosszindulatúság foka (grade) III fokozatú, ami azt jelenti, hogy szövettanilag a daganat elég rosszindulatú. Ez a tény, valamint az ösztrogén receptor negativitás indokolhatja a műtét után megkezdett kemoterápiás kezelést.

A „piros infúzió” egy hosszú ideje alkalmazott, jól bevált készítmény az emlőrákok kezelésében. Kellemetlen mellékhatásai közé tartozik, hogy szinte minden betegnél hajhullást okoz. A hajhullás azonban átmeneti: amikor édesanyja már nem kap olyan citosztatikus kezelést, amely hajhullást okoz, vissza fog nőni a kihullt haj. A másik, Ön által is leírt szer hatóanyaga a cyclophosphamid, amely szintén régóta bizonyítottan hatékony készítmény, s gyakran adják kombinálva: ilyenkor AC kezelésről beszélnek.

A HER2 receptorról gyakran külön leletet szoktak adni, ezt a vizsgálatot többféle módszerrel végezhetik.

A műtét utáni kezeléseknek az a célja, hogy gátolja vagy elodázza az emlőrák kiújulását, illetve az áttétek kialakulását. Ezért van szükség gyakran 6-9 hónapos kombinált kezelésre, amely a kemoterápia mellett tartalmazhat HER2-ellenes kezelést, sugárkezelést, ösztrogén pozitív esetekben hormonkezelést.

Természetesen leveléből nem tudjuk megmondani, hogy pontosan milyen kezeléseket terveznek még az édesanyjánál, erről az orvostól kaphatnak felvilágosítást. Mi is csak azt javasolhatjuk, hogy kérjen egy megbeszélésre lehetőséget az orvostól, tekintettel arra is, hogy 3-4 kemoterápiát terveztek ebből a fajtából, s ez lehetőséget adhat a további kezelési terv megbeszélése mellett a most megválaszolatlan kérdések megválaszolására is. Egy ilyen megbeszélésre esetleg el is kísérheti édesanyját, s ketten jobban emlékezhetnek a kérdésekre kapott válaszokra, s kevésbé maradnak el olyan felvetések, amelyek odahaza felvetődhetnek.

Amennyiben úgy érzik, hogy kérdéseikre nem kaptak megfelelő választ, lehet próbálkozni egy másik intézményben (onkológiai centrumban) úgynevezett másodvéleményt kérni egy másik onkológustól. Ehhez az összes lelet bemutatása is szükséges.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Daganatok jellemzői

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top