Mellrák, CT vizsgálat (jelige: mama2)

Köszönöm gyors válaszát mama jeligére. CT vizsgálaton estünk át azóta. Jan. 14-én excizio laesiozis mammae történt. A jobb mamma mélyén néhány fémklipp látszik, a bal mammában 2 db közel 1 cm-es fémképlet, ill. meszesedés van. Mindkét mamma mirigydús. Norm pajzsmirigy, pericardium, jobb melllékvese, a bal mellékvese ventrális részében 7 mm-es nodularis jellegű képlet van. A homogen halmozású liens mérs. nagyobb, a gócmentesnek látszó hepar bal lebenyében aerobilia van. A th xes csigolya corpusában 24x25mm-es hyposenditas van benne hyperdensitasokkal. Haemangioma? Pangás vagy szabad folyadék nincs, de enyhe hypervascularisatio látszik.

A bal pitvar mérs., a bal kamra enyhén nagyobb. Rendben lévő pericardium. Kóros mediastinalis terime nem látszik, bal oldali dominantiával tágabb pulmonalis törzs észlelhető. A bal vese felső harmadában kéregcystának imponáló 8 mm-es hypodensitas van. A jobb 4-es segmentumban subpleuralis 4 mm-es nodulus van. A jobb 2-es segmentben a fali pleura sátorszerűen kicsit kihúzott. A 4-es segmentben kicsit distalisabban is látszik egy apró supleuralis nodulus. A bal csúcsban kisebb kötegek vannak.

Bal oldali dominantiával a basikon enyhe fibrosis, ill. az intersticialis rajzolat fokozódása észlelhető a 10-es és 9-es segmentnek megfelelően. A bal 9-es segmentumban 5 mm-es modulus van. A bal dorso-lat. sinusban kicsi, keskeny residualis köteg van. A hr snaceken a jobb alsó lebenyben helyenként, továbbá a bal 1/2-es segmentben és 6-os segmentben észlelhető igen halvány térképszerű fátyolozottság.

Vélemény: v.s. mk. műtét utáni állapot, enyhe mérs. cardiomegalia, enyhe fibrosis, mk. oldalon néhány apró nodulus – met? Haemangioma vertebrae thoracis x-es. Cysta renys i.es. Apró nodularis eltérés a bal glandula syprarenalisban. Sugárther. kezelés mérlegelendő.

Mi az Ön véleménye?

Ez valószínűleg egy mellkasi CT (amelynek alsó részébe, alsó szeleteibe szokásosan beleesnek a has felső részében elhelyezkedő szervek képei, a mellékvese, a máj egy része, a lép, a vese egy része).

A CT leletben a pericardium a szívet kívülről burkoló savós hártya, amelyet épnek írnak le. A bal mellékvesében (amely a vese fölött kalapként elhelyezkedő, hormonokat termelő szerv) leírnak egy gócot (nodulust), de nem véleményezik, hogy ez mi lehet. A mellékvesében gyakoriak a jóindulatú daganatok, szakszóval adenomák, de áttétek is kialakulhatnak ebben a szervben. A későbbi kontroll vizsgálatok alapján, a góc viselkedését figyelembe véve lehet majd megmondani nagyobb valószínűséggel, hogy itt miről van szó.

A X-es háti csigolya testében (Th, vagyis thoracalis X-es csigolya corpusában) leírnak egy képletet, amellyel kapcsolatban azt vetik fel a szövegben, illetve a véleményben is, hogy ez egy hemangióma lehet, ami jóindulatú érdaganat („ércsomó”).

A véleményben összefoglalóan leírtak szerint a szív kissé nagyobb (cardiomegalia), mindkét tüdőfélben néhány apró góc látható, amelyekkel kapcsolatban felvetik áttét (met? = metasztázis) eshetőségét, bár kérdőjelesen. Ezeket is majd valószínűleg követni fogják a kontroll vizsgálatoknál. Az ilyen kicsiny, mellhártya alatti, szakszóval subpleurális gócok gyakran nem áttétek, hanem valami korábbi betegség maradványtünetei – de erről is a kontrollvizsgálatok eredményei nyomán lehet majd biztosabban állást foglalni.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
A nyirokcsomóáttétek előfordulása és kezelése
Előre jelezhető az emlőrákműtét utáni súlyos fájdalom
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Kemoterápia: módszerek és gyógyszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Ápolási tapasztalatok: a betegek és a sugárkezelés
Sugárkezelés: házi és kórházi praktikák

Előzmény:
Carcinoma ductale invasivum mellrák

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Melldaganat, mellműtét után
Melleltávolítás után is lehetnek majd áttétek?
Félelem emlőrák áttétjétől, bélpanaszok
Kiújult mellrák, sorstársak
Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top