Mellrák: diagnózis emlőműtétek után (jelige: liga)

Kérem, magyarázza el, mit jelent a diagnózisom! Két emlőműtétem volt augusztusban rosszindulatú emlődaganat miatt. Szklerózis multiplexes beteg vagyok.

Kórszöv. diag. a második műtét után: pT2 (30mm) pN1 (1sn/14) Hist. grade II. invazív duct. carcin., a széli részeken kifejezett loboláris differ.-dal, 30 % low grad.-intermedier grade (cibriform, solid, comedo) DCIS-el Invaz. dag. szövet legnagyobb átm.: 30 mm. A medialis fonaljelöléssel ellátott szelet széli részében low grade DCIS. Tubulusképz. tend. 60%, (2), magpleiomo. mérsék. fokú (2), mitoticus akt. 13/10 NNL(2). Zsírszöveti infil. igen kifejezett, lobos beszű. mérséket, mikromész kiválás van, tumor necrosis nem látható. Nyiroér inv. teljes egyértelműséggel a vizsgált síkokban nem észlelhető. Perineurális terjedés van. Egyéb eltérés: tág ductusok, adenosis, elszórtan LCIS.

Az egyik őrszem nyirokcsomó állományában a tok áttörése folytán zsírszöveti infiltrációval (1/2) sorozat metszetekben vizsgálva. A dag. áttét legnagyobb átmérője: 3,5 mm. Tekintettel a legnagyobb daganat áttétre, a cytol kenetet újra értékeltük. Az érintett nycs. imprint cytol. mintájában igen elvétve egy-egy enyhe fokban atypusos sejtcsoport észlelhető. (Az első műtétnél a 2 db senimel nyirokcs. cyt.vizsgálata negatív.) Her 2 neg., ER 90% (QS 8) PgR 100% (QS8) Ki67 10%.

Kezelésként megfelelőnek tartja-e: popstop adj. lokoreg. irradiatio a jobb resid. mamma + j. axilla-supraclavium területére 50Gy/2 dózisban, majd 8×2 Gy tumorágy elektron boost. Endokri ter. Lucrin Depot. Zitazonium adását még nem döntöttem el. A kezelés kezdete november. Javasol-e valamilyen táplálékkiegészítő szert vagy az Aszpirin szedését?

A Grade II jelölés a szövettani leletben azt jelenti köznyelven, hogy közepesen rosszindulatú daganatról van szó. A szövettani lelet TNM stádium szerinti besorolásában a T= tumor esetében a 2-es jelölés a 30 mm-es átmérőre utal, az N1 (N = node, nyirokcsomó) azt jelenti emlőráknál, hogy 1-3 közötti számban áttétesek a regionális (hónalji) nyirokcsomók. Az 1sn jelentése az, hogy egy szentinel (sentinel), vagyis őrszem nyirokcsomóban találtak áttétet. A mellette lévő 14-es szám arra utal, hogy 14 nyirokcsomót vizsgáltak (és a többiben szerencsére nem volt áttét).

A duct (ductalis) és a lob (lobularis) szavak jelentése arra utal, hogy az emlőben lévő ductusokból (tejmirigy csövecskékből), illetve az emlőmirigy lebenykéiből (lobulus) kiinduló daganatrészeket is találtak. A DCIS a ductalis carcinoma in situ, az LCIS a lobularis carcinoma in situ rövidítése, mely daganatrészekre nem jellemző az invazív (környezetét beszűrő) terjedés.

A perineuralis terjedés azt jelenti, hogy az idegkötegek mentén is látszik, hogy továbbterjed a daganat. A nyirokerekben nem látnak daganatos sejteket a feldolgozott metszetekben (ugyanakkor a nyirokcsomó érintettsége miatt tudjuk, hogy nyirokéren keresztül is terjedt a daganat, hiszen ott juthatott el a nyirokcsomóba). Az őrszem nyirokcsomóban leírt daganat áttöri a nyirokcsomó tokját, és beterjed a hónalji zsírszövetbe is.

A lelet végén az emlőrák sejtjeiben lévő különböző receptorok (kötőhelyek) jellemzőit adják meg. A HER2 receptor negatív, vagyis nem mutatható ki érdemi mennyiségben a daganatban, az ösztrogén receptor (ER, angolos estrogen receptor kifejezésből) közel 100%-ban (90%-ban) pozitív, ez azt jelenti, hogy az Ön esetében érdemes ösztrogén ellenes kezelést adni ebben a daganatban. A progeszteron receptor (PgR) is pozitív, 100%-ban.

A műtét utáni kezelésként a műtött emlő és a hónalj (axilla), valamint a kulcscsont feletti terület (supraclavium) besugárzását javasolták, illetve az eltávolított daganat helyére célzottan koncentrált sugárkezelést (boost), s emellett ösztrogéngátló hormonkezelést, melynek része az Ön által írt „depot”, vagyis tartós hatású injekció, s ugyancsak része lehet még a levelében említett tabletta is.

A hormonkezelés és a sugárkezelés szokásos terápiát jelent hormonreceptor pozitív emlőrák esetén. Rovatunk ugyanakkor nem vállalhatja fel, hogy az ismeretterjesztésen túl személyre szóló, hivatalos szakmai másodvéleményt nyilvánítson konkrét kezelésekről vagy terápiás tervről. Amennyiben tehát kétségei vannak a javasolt kezeléssel kapcsolatban, egy másik, emlőrák kezelésében jártas onkológustól kérhet úgynevezett másodvéleményt.

Nem tudjuk, hogy milyen hatást várna a táplálékkiegészítő készítményektől, illetve a levelében leírt gyulladásgátló gyógyszertől. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy nincs tudomásunk olyan tudományosan igazolt hatásról, hogy e készítmények gátolnák vagy késleltetnék az emlőrák betegség kiújulását. Jelen helyzetben a javasolt onkológiai kezeléseknek ez a célja.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Halász Judit és a mellrák: nem feledett életöröm
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák hormonkezelése
Mellrák: hormonkezelés vagy műtét?

Mellrák kezelések sorrendje

Félelem emlőrák áttétjétől, bélpanaszok
Kiújult mellrák, sorstársak

Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top