Mellrák, ductalis carcinoma (jelige: Abigél)

3 kemoterápián már túl vagyok, hatot írtak elő. Ductalis carcinomám, triplet negatív van. Carboplatint és docetaxelt kapok. Nagyon rossz prognózisú a szövettani leletem. Az orvosaim nagyon kedvesek, de nem tudják garantálni, hogy meggyógyulok. Biztatnak, drukkolnak, de nem értenek egyet azzal, hogy abbahagyjam a kemót. Nagyon rosszul viselem a mellékhatásokat és nem is biztos, hogy segít.

Milyen alternatív megoldások jöhetnek szóba még? Miért erőltetik a kemoterápiát, ha nem tudnak célzott kezelést adni, mint a HER2-nél, vagy a hormonérzékenynél? Miért vannak olyan elszántan ellene az onkológusok az alternatív gyógymódoknak? Mi a véleménye az új medicináról?

A triplet negatív (vagyis ösztrogén receptor, progeszteron receptor és HER2 receptor negatív) szövettanú daganatoknál a műtét utáni kemoterápiás és sugárkezeléstől várható az, hogy csökkenti a későbbi kiújulás kockázatát. Sajnos az valóban igaz: garancia nincs arra, hogy nem újul ki a betegség – de ez nemcsak a triplet negatív daganatokra, hanem más szövettani típusba tartozó tumorokra is igaz. A kiújulási kockázatot csökkentik a műtét utáni (adjuváns) kezelések, illetve ezek megnyújtják az esetleges kiújulásig eltelő időt, vagyis azt az időt, amit jó állapotban, daganatmentesen tölt az a beteg is, akinél esetleg később megjelenik a betegség.

Nem minden rosszindulatú daganatnak van adjuváns (műtét utáni) kezelése, mert nem minden daganatnál igazolódott ennek az előnyös hatása, ám az emlőrákok többségénél igen. Azt nem lehet még ma megmondani, hogy kik lesznek azok a betegek, akiknél kiújul a daganat az adjuváns kezelés ellenére is, és kik lesznek azok, akik biztosan profitálnak az adjuváns kezelésből. A jelenleg zajló gyógyszerfejlesztési vizsgálatok és kutatások pontosan ebbe az irányba haladnak, hogy minél inkább egyénre szabott kezelést lehessen adni a betegeknek. Orvosai azért nem értenek egyet azzal, hogy abbahagyja a kemoterápiát, mert ezeknek az adjuváns kezeléseknek a hatásossága, eredményessége összefügghet a kezelés hosszával.

A kemoterápia mellett orvosilag-tudományosan alátámasztott alternatív kezelést nem tudunk mondani. A sugárkezelésről nem ír a levelében, de ez sem alternatíva, hanem az adjuváns kezelésnek a része bizonyos stádiumokban.

Az, hogy miért „erőltetik” a kemoterápiát ilyen esetben az onkológusok, válaszunk elején található: mert igazoltan csökkenti a betegség kiújulásának kockázatát.

Az alternatív gyógymódok esetében nem állnak rendelkezésre azok a több száz, több ezer beteg bevonásával, szigorúan ellenőrzött körülmények között zajló, statisztikailag jól tervezett és feldolgozott klinikai vizsgálatok, amelyek pl. a kemoterápiás szereknél igazolták az adott kezelés, adott kombináció hatásosságát (vagyis adjuváns kezelésnél a kiújulási kockázat csökkentését, illetve a kiújulásmentes idő növekedését vagy áttétes betegeknél a betegség rosszabbodásáig eltelő idő megnyúlását és/vagy a teljes túlélés megnyúlását).

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák

Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket

Hogyan pusztítja a daganatot az érgátló terápia?
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák lelet kódolt jelentése
Mellrák kezelések sorrendje
Félelem emlőrák áttétjétől, bélpanaszok
Kiújult mellrák, sorstársak

Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top