Mellrák, emlőeltávolítás, TPA szint emelkedése

Nem tudom kihez tudnék fordulni tanácstalanságommal, ezért bátorkodom Önöktől kérdezni. 2005-ben rosszindulatú daganat miatt baloldali emlőeltávolításom volt. Utókezeléseken részt vettem. Azóta szedem a Femara gyógyszert és havonta kapom a Zoladex injekciót. 2009 januárjában a CA 15-3 eredménye pár tizeddel a határérték alatt volt és észrevettem, hogy a korábban elmúlt hőhullámok is visszatértek.

Az onkológus azt mondta, hogy júliusban megismétli a vérvételt és a szokásos vizsgálatokat (hasi ultrahang, mellkasröntgen, csontizotóp, mammográfia). A vérkép miatt nagyon elkeseredett voltam, ezért a sebész főorvos (2008 októberében haslebenyes mellplasztikám volt) megismételtette a vérképvizsgálatot, ami ma készült el. A CEA 1,9 (januárban 1,7) a CA 15-3 25,6, a referencia tartomány 25 és ez januárban 24,7 volt, a TPA 26. Legközelebb április 14-én megyek az onkológushoz és azt szeretném tudni, hogy kérhetem-e az emelkedés miatt a vizsgálatok előrehozatalát, vagy valóban ki kell-e várni ilyen esetben is az egy évet, azaz a júliust.

Az onkológus tudja eldönteni, hogy szükség van-e a vizsgálatok előrehozatalára, hiszen ő látja azt, hogy a korábbi tumormarker leletei (CA 15-3 elsősorban) milyen értékeket mutattak. Amennyiben mindig a normál határérték felső részén ingadoztak ezek az értékek, nem biztos, hogy az, hogy most 0,6 tizeddel átlépték az abban a laborban, az adott vizsgálati módszer mellett meghatározott normál határértéket, biztosan bajra utal.

Az onkológusa kérhet tumormarker kontrollt, vagy dönthet a vizsgálatok előrehozatala mellett is. Negatív képalkotó vizsgálati eredmények esetén, amennyiben tovább emelkedik a CA 15-3 érték, esetleg más típusú, jobb felbontású vizsgálatok elvégzésre mellett is dönthet orvosa.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák, CA15-3 emelkedése
HER2 mellrák tumormarkerei
Mellműtét utáni fejlemények
Mellműtét, majd alacsony fehérvérsejt
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Mellrák, magas trombocitaszám

Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Mellműtét utáni helyreállítás

Emlőműtét, csecsemőmirigy

Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top