Mellrák és hőhullámok (Jelige: mellrák után)

Három évvel vagyok áttétes mellrák után. Milyen gyógyszert vagy mit szedhetek hőhullámok ellen? Az onkológusom nem engedélyez semmit! Mellrák előtt 2 évvel volt anyaméh eltávolításom és akkor kaptam hormontapaszt.

A hőhullámok a hormonszintek, elsősorban az ösztrogén szintek változásával lehetnek összefüggésben. A korábban alkalmazott tapasz valószínűleg ösztrogént pótolt a szervezetbe.

Feltételezzük, hogy ösztrogén receptor pozitív (ER+) emlőrákja van, lehet, hogy kap is olyan hormonkezelést, amelynek az a célja, hogy visszaszorítsa az ösztrogén mennyiséget a szervezetben, s mivel valószínűleg a rákterápia célja az ösztrogén visszaszorítása, ezért nem javasolja (tiltja) az onkológusa a nőgyógyászok által máskülönben alkalmazott, nem emlőrákos hőhullámok esetén javasolható hormonpótló kezelést.

Pontosabbat kezelőorvosától tudhat meg, aki pontosan ismeri az eddigi kórlefolyást és gyógyszereket. Tehát ha a hőhullámai nagyon kínzóak, érdemes lenne ismét átbeszélni onkológusával ezt a kérdést, hogy érthető legyen, miért nem kaphat kezelést a hőhullámokra.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Újra kezdeni a hormonkezelést?
Mellrák: újrakezdődött menstruáció
Gyermekvállalás emlőrák után
HER2 mellrák esélyei
Mellrák: van más mód?
5 évvel emlőműtét után
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról

Top