Mellrák, fájdalmas csontáttétek (jelige: édesanya)

Édesanyámnál 2007-ben mellrákot állapítottak meg, melyet műtét, kemoterápia és sugárkezelés követett. 2008-ban ismét találtak egy csomót a mellében. Ez szerencsére jóindulatú volt. 2009-ben váll és hátfájdalmai jelentkeztek, valamint folyamatosan zsibbadt a keze. MR vizsgálaton megállapították, hogy a nyakcsigolyáknál több csigolyát érintő áttét van. Sürgősséggel kivizsgálásra küldték, de egy hét után hazaküldték, mert nem lehet megműteni, olyan kiterjedésű a daganat.

Hazaérkezése után palliatív sugárkezelést kapott. Valamint bifoszfonát infúziós kezelést kap havonta 2010. január óta. Azzal biztattak, hogy ezzel szinten tartható. Pár hónapja fájni kezdett a dereka. Vizsgálat eredménye: a nyakcsigolyáknál további csigolyák is érintettek, valamint a hátcsigolyáknál is több helyen van áttét és a lumbális szakasz is masszívan érintett. Kóros nyirokcsomót találtak a nyaki részen és a sacrum területén. Jövő héten ismét sugárkezelést indítanak a lumbális részre. Szóba került a kemoterápia is a nyirokcsomók miatt.

Úgy két hete a veséje is nagyon fáj, szinte egész nap fekszik, éjszaka alig tud aludni tőle. Néha a vizeletürítés is gondot okoz, érzi, hogy kell, de nem sikerül. Most megy vissza az orvoshoz. Nagyon félek, hogy ott is probléma lehet. Többször fordul nála elő gyomorfájás és hányás is.

Kérdésem az lenne, ha a kezelések ellenére az elmúlt 8 hónapban nem történt javulás, sőt még több helyen jelent meg az áttét, akkor mire számíthatunk? Nagyon aggódom és szeretnék tisztában lenni az esélyekkel.

Mennyit használ a kemoterápia ebben az esetben, van aki lebeszélné róla, mondván, hogy csak ártana. Az a baj, hogy az orvosok nagyon kevés dolgot mondanak, csak annyit mondtak most utoljára, hogy nagyon rossz a helyzet és vigyázzak rá, mert bármikor összeroppanhat a csigolyája és sok jóra ne számítsak. Nagyon szeretnék neki segíteni, de nem tudom hogyan. A legrosszabb az, hogy tudom, fájdalmai vannak és én tehetetlen vagyok, pedig mindent megtennék érte. Valóban ennyire nagy a baj? Milyen esélyei lehetnek?

Levele alapján édesanyjánál jelenleg a betegség elsősorban a csontot támadja, ilyenkor biszfoszfonát csoportba tartozó gyógyszerrel igyekeznek az orvosok lassítani ezt a folyamatot, illetve késleltetni részben az újabb csontáttétek megjelenését, részben az úgynevezett vázrendszeri események (csonttörések, csigolya összeroppanás) kialakulásának idejét.

A kifejezetten fájdalmas területekre alkalmazott célzott sugárkezelés a legtöbb betegnél jelentősen csökkenti a fájdalmat, s az adott területen pusztítja a daganatos sejteket, illetve javítja a csontok stabilitását, s így javítja a mozgáskészséget, a mindennapi életminőséget.

A most jelentkezett vizeletürítési nehézséget nem biztos, hogy egy kismedencében a hólyag környékén lévő daganat okozza. A hólyag a gerincvelőből kapja a beidegzését és az alsóbb gerincszakaszok, pl. a levelében említett lumbális (ágyéki) csigolyák károsodása is okozhat olyan beidegzési zavart, amely befolyásolja a vizeletürítési képességet.

A fájdalmak ellen megfelelő erősségű és mennyiségű fájdalomcsillapító szedésével lehet küzdeni, ami lehet, hogy csökkenthető, pl. ha a sugárkezelés elkezd hatni és csökken a fájdalom. Ilyen szétszóródott csontáttétek mellett, ha nem jelent meg máshol szervi áttét és amennyiben a daganat hormonreceptor pozitív volt, általában hormonkezelést adnak. Amennyiben szervi áttét igazolódik, kemoterápiás kezelést szoktak javasolni, figyelembe véve a beteg általános állapotát, a korábbi kemoterápiás kezeléseket, az egyéb orvosi vizsgálati leleteket is. De e terápiáktól függetlenül is nagyon fontos a tüneti kezelés: a fájdalmakba nem szabad belenyugodni. Kapcsolódó cikkeink között is számos információt találhat a fájdalomcsillapítási elvekről, stratégiákról, lehetőségekről.

Kapcsolódó cikkek:
Csontáttétek
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rák: miért kell, hogy fájjon?
A csontáttét kezelése is járhat mellékhatással
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Emlőrák
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gyógyszer a mellrák csontáttétjének kezelésére
Májáttét, csontáttét mellrákban

Emlőrák, majd gerincrák, rákmarker
Csontáttétes mellrák esélyei

Csontáttétes mellrák
Mellrák kezelések sorrendje
Félelem emlőrák áttétjétől, bélpanaszok
Kiújult mellrák, sorstársak

Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top