Mellrák gyógyszeres kezelése szkizofrén betegnél

Kérem szíves válaszukat: szkizofrén beteg, aki két hetente kap Risperdal consta depo injekciót, szedhet-e Xeloda gyógyszert mellrák műtét után, mivel kemoterápiát nem fogad el.

A gyógyszerek együttes alkalmazásakor mindig felléphetnek kölcsönhatások, ezek egy része klinikailag fontos, más része kevésbé veszélyes a beteg számára. Ezeket a kölcsönhatásokat az orvosoknak kell követnie, s az orvos tudja eldönteni, hogy ismert gyógyszerelés mellett milyen másik készítmény adását indítja.

Az Ön által említett készítmény is kemoterápia, csak tablettában és nem infúzióban alkalmazható készítmény. Szedése pontosságot igényel, részben a naponta kétszeri adagolás miatt, amelyet előzetes terv szerint 14 napig kell folytatni, részben amiatt, hogy a felírt doboz több tablettát tartalmaz, mint amire egy átlagos testfelületű betegnek egy ciklus kezeléshez szüksége van és nem szabad több tablettát szedni, mint amennyit két hétre az onkológus előírt.

Mivel ebben az esetben is kemoterápiás kezelésről van szó, ugyanúgy kialakulhatnak mellékhatások, például a fehérvérsejtszám esése lázzal vagy anélkül, amely onkológiai ellátást igényelhet. Tehát ez a tablettás kezelés is olyan kezelés, amelynek alkalmazásakor az onkológusnak és a skizofrén betegnek, illetve súlyosabb esetben gondozójának-gyámjának együtt kell működnie a beteg biztonsága érdekében. Az, hogy a beteg nem fogadja el az emlőrákműtét utáni sokkal hatékonyabb infúziós citosztatikus kezelést, azt jelentheti, hogy állapotával nincs tisztában, tehát a tablettás készítmény adagolásában is támogatásra szorulhat.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Emlőrák, kemó nélküli gyógyulás
Mellrák gyógyszeres utókezelése
Utókezelése: HER2 és alternatívái
HER2: pozitív vagy negatív?
HER2 is meg nem is?
Mellrák: HER2, klinikai kísérlet
Kiújult mellrák és Herceptin
HER2 mellrák tumormarkerei
Mellrák: kemón élni, nem remélni?
Újrakezdeni a hormonkezelést?
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top