Mellrák: HER2, klinikai kísérlet (jelige: viola)

3 hete bal emlő felső-külső negyedének rosszindulatú daganata diagnózissal műtöttek. Szövettani eredmény a következő:

Histológiai lelet
Lokalizáció: I. b.emlő KF negyed II.b. ax.SLNB

MAKRO
Oldal: bal
Hely: külső-felső quadrans
Műtéti minta típusa: széles excisió
Axillaris beavatkozás: sentinel nyirokcsomó
Radiológiai elváltozás látható: igen
Specimen radiograf mellékelve: igen
Orientáló jelölések: vannak
Műtéti minta tömege: 63 gr
Elülső felszín kék, hátulsó felszín fekete
Bőrkimetszés van: 3×0,5 cm
Mamilla: nincs jelen
Specimen mérete: ML8, SI 5, AP 2,5 cm
Elváltozás mérete: ML 15, SI 15, AP 11 mm. Az elváltozást tartalmazó szeletekben posteroinferior irányban szürkésfehér kötegezettség figyelhető meg, mely helyenként az elváltozással összefüggeni látszik, azonban tapintata rugalmasabb
M10
Imprint cytológiai vizsgálat dg.: II. 4 db negatív nyirokcsomó

MIKRO
A tumorsejtek részben pontszerű, kisebb részben membranosus jellegű GCDFP pozitivitást mutatnak

KÓRSZÖVETTAN
Egygócú, invasiv tumor
Carcinoma ductale invasium mammae sinistrae, grade III
Tubulusképzés: 3, nuclearis atypia: 3, mitosisok: 2
Az invazív tumorszövet mikroszkóposan mért legnagyobb átmérője 18 mm
A tumor nagysága a DCIS komponenssel együtt mintegy 22 mm
DCIS komponens 15%-nyi, magas malignitásfokú, comedo typusú, kiterjedt comedo-necrosissal
Ér és nyirokér invasio: kimutatható. Idegmenti terjedés: nem található.
A szél lymphocytás beszűrődés gócos. Kp.fokú
Necrosis az invazív tumorban: nem figyelhető meg
Jelentős fokú stroma szaporulat és kifejezett apokrin typusú differenciálódás jelei láthatók
Macrocalcificatio: nem található
Az emlő más területein involutio, gócosan enyhe adenosis és kisgócos apokrin metaplasia található
Sebészeti szélek: anterior és posterior: 8 mm, néhány kisebb, DCIS-t mutató góc egy szakaszon 3 mm-nyire közelíti meg a feketével jelzett hátsó sebészeti szélt. A többi területen a távolság több mint 15 mm
Receptor státusz: a tumorsejtek magjai 40% -ban mutatnak közepes fokú (Quick/Allred/score 4+2=6) oestrogen és 10%-ban közepes fokú progesteron-receptor (Quick score 2+2=4)pozitívitást. A C-erb B-2 receptor (SP3 ellenanyaggal) +++
Lymphadenitis chronica reactiva lymphograndularum regionalium. Sorozatszerű feldolgozás során tumorszövet egyikben sem volt kimutatható
TNM statusz: pT1c, pNO, pMX
NPI: 0,2×2+3+1=4,4

Megértettem, hogy HER2 pozítiv vagyok, azaz hogy Herceptin kezelést (is) fogok kapni.

A felajánlott 1. terápia: 6 x kemo (paclitaxel?) majd 25 x sugárkelezés és csak ezt követően Herceptin, azaz csak a kezelés 6. hónapjától. Kérdésemre, hogy miért nem mindjárt Herceptinnel kezdünk esetleg + sugár, de kemo nélkül, azt a választ kaptam, hogy ebben az esetben az OEP nem finanszírozza a Herceptint. Tudtommal más országokban nem ez a protokoll vagyis Herceptin adható kemo és sugár nélkül is. Én minél előbb Herceptin kezelésben szeretnék részesülni (kemo és sugár nélkül), ezért szeretném megtudni, hogy ezt kérhetem-e kezelőorvosomtól, fedezi-e ezt az OEP? Amennyiben nem, ha én fizetem a gyógyszert (tudom, hogy sajnos rengetegbe kerül) akkor lehetséges-e ez a kezelési mód?

Felajánlott 2. terápia: részvétel 4 karú randomizált nyílt klinikai vizsgálatban:
1.kar: Herceptin
2.kar: Lapitanib
3.kar: 6 hét Herceptin, majd 6 hét szünet majd Lapatinib
4.kar: Lapatinib Herceptinnel kombinálva

Ebben az esetben 75% esélyem van hogy már a kezelés elején Herceptint kapjak, de ugyanúgy 25% arra, hogy olyan készítményt aminek hatékonysága még nem bizonyított.

Nota bene: 4 éve toxikus májgyulladásom volt, feltehetően statinok miatt. Most felügyelet mellet Atorist szedek, 2 éve leleteim jók.
Gyógyszereim: Propranolol 40 mg – 2 x fél
Hypothiazid 25 mg – 1 x 1
Micardis 40 mg – 1 x fél
Atoris 20 mg – 1 x 1

Kérem segítsenek a döntésben, melyet október 20-ig kell meghoznom: javasolják-e a vizsgálatban való részvételt? Javasolnák-e, lehetségesnek tartják-e csak a Herceptinnel való kezelést?

Részletes levele megválaszolása előtt szeretnénk előrebocsátani, hogy a döntés felelőségét nem vállalhatjuk Ön helyett, s ezt a döntést valóban belátható időn belül kell meghoznia, hiszen az emlőrák műtéti eltávolítása utáni onkológiai kezelést nincs értelme sok hónappal a műtét után elkezdeni. Ennek az úgynevezett adjuváns kezelésnek az a célja, hogy csökkentse a daganat helyi kiújulásának, illetve távoli áttétképzésének kockázatát.

A szövettani lelet alapján Önnél egy relatíve kis méretű rosszindulatú daganatot távolítottak el, a leírás szerint 18 mm-es volt a góc, ezt jelzi a TNM stádium beosztásban a PT1c. A pN0 azt jelenti, hogy a sentinel nyirokcsomó (őrszem nyirokcsomó) eltávolítás során kimetszett nyirokcsomók között nem találtak áttétes nyirokcsomót. (A N az angol node=nyirokcsomó rövidítésből származik.) A pMx azt jelenti, hogy a szövettani leletet értékelő patológus szakembernek nincs információja arról, hogy van-e áttét (metastasis) a távoli szervekben.

Az NPI a Nottingham Prognosztikai Index rövidítése, amely a betegség szempontjából figyelembe veszi a daganat méretét, a nyirokcsomók érintettségét, a daganat rosszindulatúsági  fokát (grade, grádus). Amennyiben a képlet alapján számított érték 3,0 alatt van, kiváló prognózisról beszélnek, 3,14 alatt jó prognózisról, 5,4 alatt közepes prognózisról, 5,4 felett rossz prognózisról. Ahogyan a leletéből látja, a daganat mérete nem nagy, a nyirokcsomók nem tartalmaznak áttétet, ugyanakkor a daganat szövettani rosszindulatúságának foka, a grade magas (III), ez emeli meg az Ön esetében ennek a prognosztikai, tehát a betegség lefolyását előrejelző indexnek az értékét.

A szövettani lelet azt is leírja, hogy a DCIS (ductalis carcinoma in situ) összetevő igen magas malignitásfokú (vagyis magas rosszindulatúsági fokú), s a nagyon korrekten, részletesen leletezett leírás kitér arra is, hogy az erekben és a nyirokerekben is látszik daganat (ér és nyirokér invázió) – ez utóbbi két tényező szintén rosszabb prognózist sejtet.

A műtét utáni (adjuváns) kezelések vonatkozásában egy jelenleg tudományosan-szakmailag alátámasztott, nagy betegszámon igazolt adjuváns kezelés és egy új, ígéretes, de még nem bizonyított, úgynevezett klinikai vizsgálati fázisban lévő kezelési lehetőség között választhat. A kemoterápia és a 25 részre elosztott sugárkezelés már sok éve hatékony kezelésként ismert az Önhöz hasonló betegek esetében, s ezeket a magyar egészségbiztosítás a szokásos módon, a kórházakon keresztül finanszírozza.

A taxán kezelések kb. 10 éve jelentettek áttörést az emlőrákok terápiájában. Először az áttétes eseteknél alkalmazták ezeket a készítményeket (ezek közé tartozik az Ön levelében említett Paclitaxel is), majd az úgynevezett korai emlőrákban is elkezdték alkalmazni az adjuváns, műtét utáni terápia részeként.

Az Ön által említett HER2 receptort gátló kezelést először áttétes betegeknél alkalmazták, s körülbelül két-három éve jelentek meg a szakirodalomban annak a nagy klinikai vizsgálati programnak a végleges eredményei, amely során tízezernél több korai emlőrákos nőt értékeltek, s bizonyították be, hogy ennek a szernek az alkalmazása csökkenti a betegség kiújulásának esélyét. A daganat fokozott HER2 termelését (expressio-ját, más néven overexpressio-ját) pontos és validált (hitelesített) eljárással kell meghatározni mind a klinikai vizsgálatokban, mind a mindennapi klinikai gyakorlatban. Tehát nem minden HER2 meghatározási módszer fogadható el a HER2 pozitivitás kimondásához.

Egy hasonló klinikai vizsgálati programban történő részvétel lehetőségét kínálták fel Önnek, ahol – mint Ön is írja – 75% esélye lenne, hogy az Ön által előnyben részesített HER2 gátló kezelést már az adjuváns kezelés elején kapja. Ugyanakkor a másik készítményt is azért vonták bele a klinikai gyógyszervizsgálatba, mert ígéretesnek tartják az eddigi adatok alapján a korai emlőrákban szenvedő nők adjuváns kezelésében. Amennyiben nem így lenne, akkor etikailag és szakmailag nem lenne indokolt egy ilyen klinikai gyógyszervizsgálat elindítása, és az amerikai, illetve az európai gyógyszerhatóság (FDA és EMEA), illetve a klinikai vizsgálatokat értékelő etikai bizottságok vélhetően meggátolnák egy ilyen vizsgálatnak az elindítását. A készítményt gyártó cégnek sem érdeke, hogy egy olyan klinikai vizsgálat lefolytatásába fektessen dollártízmilliókat (forintmilliárdokat), amely nem olyan vizsgálati gyógyszerkészítményt tesztel, amelynek az értékelt alkalmazási javallatban van esélye piacra kerülni.

A lapatinib egy olyan nagyon új készítmény, amelyet egy kemoterápiás készítménnyel együtt adva jelenleg azon HER2 pozitív áttétes emlőrákos betegek kezelésére törzskönyveztek, akik korábban már részesültek antraciklint és taxánt tartalmazó kezelésben, valamint a szintén HER2-re ható, Ön által is említett kezelésben (trastuzumab – Herceptin). Miután áttétes emlőrákos esetekben a lapatinib hatékonynak bizonyult, elindultak azok a nemzetközi szinten várhatóan sok ezer nőt bevonó klinikai gyógyszervizsgálatok, amelyek célja annak értékelése, hogy ennek a készítménynek az alkalmazása az adjuváns kezelésben jelent-e előnyt az emlőrákos nőknek, vagy bizonyos csoportjaiknak, az esetleges mellékhatások arányban állnak-e az esetleges előnyös hatásokkal, s ezek az esetleges előnyök indokolják-e, hogy a korábban alkalmazott kezelések helyett vagy mellett ezt a készítményt széles betegkörben, világszerte alkalmazzák. Ezeknek a klinikai vizsgálatoknak az eredménye csak sok év múlva várható.

Levelében kitér az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) finanszírozás kérdésére is. Jelenleg az a HER2 gátló kezelés, amelyet Ön az adjuváns kezelése elején már kapni szeretne, a londoni központú Európai Gyógyszer Felügyelet (EMEA), vagyis az európai gyógyszerhatóság Európában és hazánkban is érvényes törzskönyve alapján korai emlőrákban szenvedő, HER2 pozitív betegek kezelésére javallt a műtétet, kemoterápiát és radioterápiát (sugárkezelést) KÖVETŐEN. A törzskönyv azért ezt a megfogalmazást használja, mert az ilyen körülmények között alkalmazott HER2 gátló kezelésről állnak jelenleg rendelkezésre tudományosan meggyőző adatok az alkalmazás előnyére vonatkozóan.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Kinek jusson korszerű gyógyszer?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kiújult mellrák és Herceptin
HER2 mellrák tumormarkerei
HER2+ daganat
HER2+ terápia
HER2 mellrák esélyei
Mellrák HER2: 3+
HER2+ mellrák kezelés
Mellrák: kemón élni, nem remélni?
Újrakezdeni a hormonkezelést?
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top