Mellrák: in situ ductalis carcioma

2006 áprilisában műtöttek, a zárójelentésen a következő véleményt közölték: a bal emlő külső-felső quadránsában dominálóan in situ ductalis emlőcarcióma hisztológiai stucturája látható comedó jelleggel, és egy igen apró gócban (l mm) incóvasio jelei megfigyelhetők. A sentinel nyirokcsomónak jelzett anyagban egy l cm-es és egy 2 cm-es átmérőjű nyirokcsomót találtak. Ezek feldolgozása során reaktív elváltozás szövettani structurája volt megfigyelhető. Mikroszkópos vizsgálattal az elvégzett oestrogen, valamint progesteron receptor negatív eredményt mutat, a HER-2 over expressio értékelése +++ pozitivitás. Sugárkezelést kaptam.

2008 januárjában ismételten megműtötték a bal mellemet szintén a fenti in situ ductalis cc -val, az immunhisztokémiai lelet is megegyezik a korábbi lelettel. ER, PgR negatív, HER-2over expressio 3+ pozitív. További kezeléseket nem kapok.

Az onkológián szoros observatio mellett döntöttek. 2008 áprilisában emlő UH vizsgálatán voltam. A vélemény: Recidiva, metastasis nem igazolható, bal oldalon echoszegény elváltozás haematómának felelhet meg. Erre kenőcsöt ajánlottak a felszívódásra. Közvetlenül a műtétek után készült egyéb UH, CT vizsgálatok negatívak voltak. Szeretném az Önök véleményét is kikérni a fentiekről.

A betegségével kapcsolatos adatok alapján kicsi a valószínűsége annak, hogy távoli, kicsiny áttétek lennének a szervezetben, többek között azért is, mert az őrszem (sentinel) nyirokcsomók szövettani vizsgálatánál nem találtak áttétes gócokat. Ezért döntöttek helyi kezelés, vagyis sugárkezelés mellett 2006-ban, amelynek ellenére sajnos ismét megjelent a betegség.

De még mindig nem lehet azt mondani, hogy nagy a valószínűsége a távoli mikro metasztázisoknak (kicsiny áttétek) a szervezetében. Ez lehet az oka annak, hogy nem indítottak kombinált kemoterápiás kezelést, de ezért indokoltak a szoros kontrollvizsgálatok. A mellben most látható, hematomának (vérömlenynek) véleményezett elváltozás miatt mindenképpen indokolt 1-2 hónap múlva az emlő kontroll képalkotó (pl. ultrahang) vizsgálata.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Daganatok jellemzői

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top