Mellrák jövője (jelige: nagymama szeretnék lenni)

Ebben az évben megműtöttek rosszindulatú daganattal, a nyirokcsomókat is távolítani kellett, kettőben megtalálható volt a tumor.

A diagnózis: ductale invas mammae extensiv in situ komponenssel. Notthingami szöveti grade: III. Peritumoralis érinvasio észlelhető. ER: 0, PR: 70% pozitív. Cerb B2 score:0, így Her-2 overexpressio nem igazolható. 2 db vizsgált nyirokcsomó mindegyikében a fenti ca. áttéte látható. A tüdő, máj és a csontok vizsgált eredménye: negatív.

Mit jelent ez a diagnózis magyarul? Mennyire vagyok beteg? Ebből meg lehet gyógyulni? Ha nem, kb. mennyi időm van még hátra? Kérném őszinte válaszukat, mert gyermekeimet egyedül nevelem.

A kemoterápián ezeket szoktam kapni:
100 ml NaCl – 2 amp. Oradexon (Dexamethasone) – 1 amp. Cerucal (Metoclopramide)
500 ml Salsol – 900 mg Fluorouracil (Fluorouracil)
500 ml Salsol – 180 mg Epirubicin (Epirucicin)
500 ml Salsol – 900 mg Cytoxan (Cyclophosphamide).

Sajnos kielégítő választ nem kaptam fenti kérdéseimre az orvosoktól, ezért fordulok önökhöz.

Ez a daganat az emlőcsatornácskákból (duktuszokból) indult ki, a szövettani rosszindulatúság foka III-as, tehát jelentős (az ezt jelző skála I-től III-ig terjed). A daganat körül (peritumoralisan) az erekben is láttak daganatos sejteket. Ösztrogén receptorok az eltávolított daganatszövetben nincsenek (ER: 0, ösztrogén negatív a daganat), vagyis ösztrogén-gátló hormon kezeléstől ennél a daganatnál nem várható eredmény. Progeszteron receptorok viszont vannak az emlődaganatban (PR: 70%-ban pozitív).

HER2-negatív a daganat, vagyis a tumorban nem szaporodtak fel az úgynevezett HER2 receptorok, tehát HER2 gátló kezelést ebben az esetben nem kell adni. Leveléből nem derül ki, hogy összesen hány nyirokcsomót távolítottak el, a szövettani lelet azt sejteti, hogy kettőt, s mind a kettőben megtalálták az emlőrák áttétét. Ilyenkor felmerül annak a lehetősége, hogy a hónaljra sugárkezelést lehet adni.

A tüdő, a máj és a csontok vizsgálatát azért végzik el, hogy felmérjék a műtét környéki időben a daganat esetleges szóródását, távoli áttéteit a szervezetben. Leveléből az derül ki, hogy az Önnél végzett vizsgálatok során nem derült fény áttétes folyamatra. Feltételezzük, hogy jelenleg műtét utáni, úgynevezett adjuváns kemoterápiás kezelésben részesül. Ennek az a célja, hogy a szervezetben lévő, esetleg mégis szóródott, ám nem látható ráksejteket (mikrometasztázisokat) igyekszik elpusztítani.

Az adjuváns kezelés befejezése után is rendszeres kontrollvizsgálatokra van szükség, amelyekre onkológusa feltehetően vissza fogja rendelni. Azt, hogy kiújul-e majd a betegsége vagy – remélhetőleg – nem, sem mi, sem az orvosa nem tudja megjósolni. A kontrollvizsgálatokra azért van szükség, hogy egy esetleges kiújulást még akkor észrevegyenek, amikor az kicsi, és jobban kezelhető.

Amennyiben kérdései, kételyei maradtak, a pontos kórelőzményt magában foglaló összes lelettel fordulhat esetleg úgynevezett „másodvéleményért” egy másik onkológushoz, aki talán jobban érthető választ tud adni a kérdéseire.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kell ennyi kemoterápia?
Mellműtét utáni ödéma
Mellműtét utáni fejlemények
Mellműtét, majd alacsony fehérvérsejt
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Mellrák, magas trombocitaszám

Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Mellműtét utáni helyreállítás

Emlőműtét, csecsemőmirigy

Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top