Mellrák: kemón élni, nem remélni? (jelige: Remény)

Most 56 éves vagyok. 2005 novemberében a jobb mellemben 1.5 cm-es nagyságú tu. miatt setrrorectomia és ABD történt. Hisr.invasiv ducz.ca 8 axilláris nycs-ból 6-ban met. volt Oestrogen neg. CRB3+ . Kemoth (FEC) kaptam, majd sugárkezelést, ezt követően herceptin infúziót, aminek a végén az emlőm bőrén kiütések keletkeztek, mérsékelten kis domború, amiről kiderült cutis metasisok. Jelenleg Taxol-gemzár kezelést kapok. Az ötödiket kaptam, minek hatására a tumor lényegesen regredált.

Jól tartom magam, és reménykedem, közben dolgozom. CT eredményeim mindig jók voltak.

Tegnapi kezelés után az onkológusom őszintén elmondta: ha vége a kezelésnek, hamar ki fogja magát dobni megint, lehet, hogy csak két hónap panaszmentes időszakom lesz. Ha valóban így van, akkor csak kemón élhetek tovább, és nem sokat remélhetek?

Azt tudom, hogy nem gyógyítható, de nem képzelhető el, hogy lesz pár panaszmentes évem? Vagy években ne is beszéljek, mert ez egy gyors lefolyású rákfajta?

Nehéz kérdés amit feltesz. Olyan kérdés, amelyet a betegek egy része sem önmagának, sem az onkológusnak nem mer feltenni.

A levele alapján a betegsége már nincs abban a stádiumban, hogy műtéttel vagy sugárterápiával, tehát „helyi” kezelésekkel gyógyítható lenne. Ma, amikor már sokféle hatékony citosztatikum, hormon, illetve biológiai válaszmódosító kezelés áll rendelkezésre az emlőrák kezelésére, ezek megfelelő időben történő adása, időszakonként pedig a kezelésváltás teszi lehetővé azt, hogy a lehető leghosszabb ideig a beteg „jól tartsa magát”, akár dolgozzon is.

Ez még áttétes esetekben is igaz, hiszen a kemoterápiás szerek, a HER-2 gátló készítmények, az idén áttétes emlőrákok elsővonalbeli kezelésére törzskönyvezett érfejlődésgátló készítmények hatékonyan gátolják a rosszindulatú sejtek osztódását, eredményeznek regressziót, vagy a betegség stagnálását. Csontáttétes esetben például a biszfoszfonát-kezelés is jelentős életminőség-javulást eredményez, csökkenti a csontokkal kapcsolatos események (törések) számát.

Az Ön esetében is az elmúlt években törzskönyvezett hatékony kezelések (citosztatikum, HER-2 receptor gátló készítmény) tartják egyensúlyban a daganatát. Azt, hogy mennyire gyors lefolyású egy rosszindulatú daganatos betegség, nem lehet pontosan előre megmondani, mint ahogyan azt sem, hogy mely gyógyszerekre fog reagálni, és mely készítményekre nem. A panaszmentes idő vonatkozásában részletesebb felvilágosítást az Önt jól ismerő onkológusától kaphat – ahogyan kapott is. De természetesen az onkológus is csak statisztikai adatokra támaszkodhat, s az egyes betegeknél nagy egyéni különbségek lehetnek a betegség lefolyásában.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Újrakezdeni a hormonkezelést?
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top