Mellrák kemoterápiája (jelige: kemo után)

60 esztendős édesanyám mindkét mellében daganatot találtak. A jobb oldalon egy jól körülhatárolható 4-5 cm átmérőjű csomó, a bal oldalon nem körülhatárolhatóan, nagyobb kiterjedésű elváltozás található.
A vizsgálatok kiderítették, hogy a jobb oldali kis csomó jóindulatú, a bal oldali viszont rákos daganat, ami sajnos már elért néhány nyirokcsomót is a hónaljnál. Az orvosai műtét mellett döntöttek, de a műtét előtt 3 kemoterápiés kezelést írtak elő. Édesanya az első kemoterápiás kezelésen esett át, a 4. nap után a panaszai a következőek:
1. A jobb oldali (jóindulatú?) csomó megnagyobbodott, bepirosodott, az emlőből váladék szivárog.
2. A bal oldali (rákos) emlő is megduzzadt, érezhetően meleg, gyuladt állapotban van.

Kérdésem, hogy ezek az emlődaganat kemoterépiás kezelésének kellemetlen, de elkerülhetetlen velejárói, avagy más dologról van itt szó?

A kemoterápiáknál alkalmazott citosztatikumok a keringéssel a szervezet legtöbb részére eljutnak, s amellett, hogy a kívánt hatást elérik, vagyis pusztítják a szervezetben lévő daganatsejteket, hatnak az ép, egészséges sejtekre is. A kemoterápiáknak számos mellékhatásuk ismert, ám a beteg, a pontos kórelőzmény és az alkalmazott terápiás készítmények ismerete nélkül nem adhatunk arról szakvéleményt, hogy a konkrét esetben mi húzódhat meg a tünetek hátterében. Fontos, hogy a kemoterápiás kezelés alatt észlelt valamennyi tünetről azonnal tájékoztassák az onkológus kezelőorvost, aki ezek ismeretében dönthet a terápia folytatásának módozatairól.

Kapcsolódó cikkek:
Az emlőrák kezelése
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Részletes leírás a kemoterápiáról

Top