Mellrák kezelések sorrendje (jelige: Panda)

Édesanyám melléből 2009 augusztusában rosszindulatú daganatot távolítottak el. Nyirokcsomóban, hónaljban nem találtak kóros elváltozást, így csak a daganatot metszették ki, a mell eltávolítására nem került sor. A daganat nagysága miatt a műtét előtt kapott 3 kemoterápiát, melynek az volt a célja, hogy összezsugorítsák a daganatot. A műtétet követően az utókezelésről döntő bizottság véleménye szerint további 3 kemoterápiára és 25 sugárkezelésre van szükség. Az onkológusunk szerint a kórszövettani lelet olyan jó, hogy ilyet már régen látott.

Szeretnénk megtudni, hogy az alábbi szövettani eredmény miért olyan kedvező számára, hiszen ugyanazokat a kezeléseket fogja megkapni, mint azok a betegek, akiknek közel sem ilyen jók az eredményei.

Indítási adatok: 7×3, 5 cm-es babérlevél alakú, sebészeti fonál jezésekkel orientált emlőbőrhöz kapcsolódó 10x12x6 cm-es emlőállomány, mely vaskos, sz. fehéren kötegezett, tömött, benne a certralis részén a sebészei szélektől távol esően a basalis széltől 11 mm-re egy 1,5 cm legn. átm., szabálytalan alakú, környezetével összekapaszkodó, metszlapján télikörteszerű rajzolatot mutató, tömött szövetszaporulat látható.

Mikroszkopikusan: 8.25 /nné
Carcioma ductale invasivum mammae l. s. (NOS)
Nottinghami szövettani grade: II. (tubulusképzés:2, mag-polymorphia: 3., mitosis: 1). Mitosis index: 1/10 hpf. Mikroszkopikus tumor átmérő: 3 mm. ypTla

A tumorszövet körül kifejezett fibrosis látható érdús capillaris hálózattal.
Malignus microcalcificatio: nem látható. Ér-invasio: nem igazolható. Tumorszövet körül szöveti reactio alig van. A daganatsejtek körül myoepithel-sejtréteg nem actin, sem p63 immunhistochemiai vizsgálattal nem mutatható ki.

Medialis szél több mint 1,5 cm-es
Lateralis szél több mint 1,5 cm-es
Alsó szél több mint 1,5 cm-es
Felső szél több mint 1,5 cm-es
Basalis szél több mint 1,5 cm-es, az emlőből szabályos immunhistochemiai vizsgálatokkal a daganatsejtek 80%-a mutat közepes fokú oestrogen receptor expressiot. Progesteron receptor: 40% közepes fokú expressio, c-erb B2: score: 0. p53: 0%. MIB 1-gyel 1% alatti proliferatios fractio észlelhető.

Továbbá a kemoterápia is ugyanolyan hatóanyagú és erősségű lesz, mint amilyet a műtét előtt kapott (már az elsőt követően kihullott a haja). Ilyen eredmények mellett nem lehetne kevésbé erőset adni?

Azt is megtudtuk, hogy ha eltávolították volna a mellét, akkor sugárkezelésre nem lenne szükség, és a műtét előtti kemoterápia is okafogyottá vált volna, hiszen nem lett volna szükséges zsugorítani a daganatot – vagy a műtét után kapta volna meg mind a hatot? Az ilyen alternatív lehetőségekről miért nem tájékoztatják a beteget? Egy 55 éves nő már más szempontokat vesz figyelembe egy ilyen döntés előtt.

Le kell szögeznünk: egy beküldött hosszú lelet teljes értelmezése, kielemzése, illetve onkológiai kezelési javaslat vagy másodvélemény adása meghaladja honlapunk lehetőségeit.

A kilátások (vagyis a prognózis) szempontjából a beküldött leleten jó prognosztikai markernek minősül, hogy az eltávolított daganat mindössze 3 mm-es (ezért a TNM beosztásban a T (tumor) kód pT1a. Az is kedvező, hogy hormonérzékeny rákról van szó, hiszen az ösztrogén és a progeszteron receptorok is pozitivitást mutatnak, azaz eredményes lehet a hormonterápia. Biztató, hogy az erekben nem láttak daganatos beterjedést, s hogy negatívak a hónalji nyirokcsomók. Jó, hogy a daganatot széles ép széllel (mindenhol 1,5 cm a leírás szerint) sikerült kimetszeni.

Ugyanakkor a szövettani rosszindulatúság foka (grade, gradus) közepes (tehát nem enyhe és nem erősen rosszindulatú, a 3-as fokozatból 2-es). Emiatt a kis daganatméret és a negatív hónalji nyirokcsomó mellett is a kiújulás, illetve áttétképződés szempontjából közepes prognózisú kockázati csoportba sorolható a daganat.

A műtét utáni (adjuváns), ill. a műtét környékén adott kezeléseknek az a célja, hogy csökkentsék a kiújulás és az áttétképződés kockázatát.

Az emlő teljes eltávolítása mellett lehet, hogy sugárkezelésre nem lett volna szükség, de kemoterápiás kezelésekre igen, s ekkor a műtét után javasolták volna a féléves kemoterápiás kezelést. A legtöbb nő, még 55 vagy 65 vagy még idősebb korában is inkább azt választja, hogy maradjon meg a részlegesen megoperált melle, ne kelljen naponta, gyógyulás esetén akár évtizedeken keresztül emlőprotézissel, protézistartó melltartóval, protézistartó fürdőruhával stb. foglalkoznia, nyugodtabban levetkőzhessen családtagjai előtt vagy egy fürdőben, kórházban.

A kemoterápia alatt kihulló (majd abbahagyása után ismét kinövő) haj is nagy pszichés terhelést okoz, de a 10-20 évvel ezelőtt zajlott pszichológiai vizsgálatok szerint kisebbet, mint tartósan együtt élni az egyik emlő hiányával, hiszen ez átmeneti állapot. Részben ezért is vált általánossá a részleges műtét sugárkezeléssel kiegészítve, illetve a műtét radikalitásának növelése egy határ után már egyébként sem járul hozzá arányosan jobban a gyógyulási esélyek növekedéséhez.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Félelem emlőrák áttétjétől, bélpanaszok
Kiújult mellrák, sorstársak

Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top