Mellrák kiújulása 17 év után (jelige: anya)

Ez év jún. 16-án műtöttek 17 év után kiújuló mellrákkal. Szövettan: több gócú ductalis carcioma. Grade II ER 100% mag pozitív, PR szintén, P53 negatív, Cer-beta++-+++, NovoCerbeta++ Necrosis, gyulladás, érbetörés, perineuralis terjedés nincs. HER2 enyhén pozitív.

Két hete szedem a Femarat. 17 évvel ezelőtt 25 sugáron kívül mást nem kaptam. Kérem szíveskedjenek tájékoztatni, most mire számíthatok? Milyen kezelésekre? Milyenek a mostani kilátásaim?

Azt, hogy a megkezdett tablettás hormonkezelésen kívül milyen kezelésekre számíthat, azzal az onkológussal kellene megbeszélnie, aki a hormonterápiát beállította, illetve aki vállalta az Ön onkológiai gondozását, a kontrollvizsgálatok meghatározását.

Azt, hogy a mostani, akár azonos emlőben jelentkező daganat a 17 évvel ezelőtti emlőrák kiújulása-e, és nem egy újabb, attól független, más szövettanú folyamat, azt csak a két részletes szövettani lelet ismeretében, illetve bizonyos esetben csak a 17 évvel ezelőtti szövettani anyag és a most eltávolított daganat metszeteinek összehasonlítása alapján lehet kimondani.

Jelenleg azért kezdtek az ösztrogén receptorra (ER) ható hormonkezelést, mert ezt a receptort a mostani daganat sejtjeinek 100 százalékánál kimutatták. A leletben a PR a progeszteron receptor rövidítése, ami egy másik hormonreceptor. A leletben felsorolt érbetörés és perineuralis terjedés hiánya jobb indulatú daganatot sejtet, a Grade II ugyanakkor arra utal, hogy közepes a daganat rosszindulatúságának mértéke.

A HER2 receptor vonatkozásban tudni kellene, hogy a pozitivitást immunhisztokémiai módszerrel határozták-e meg az eltávolított anyagban, illetve ha nem, akkor ilyen módszerrel is ki lehet-e mondani. A HER2 pozitivitás vagy negativitás eldöntése az esetleges későbbi kezelések vonatkozásában is fontos, ez világszerte és hazánkban is nemzetközi szabványok által meghatározott, megfelelő minőségbiztosítással rendelkező laboratóriumokban kimondható diagnózis.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Daganatok jellemzői

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top