Mellrák: kórszövettani diagnózis

Szeretném értelmezni a szövettani vizsgálat eredményét. Köszönöm segítségüket előre is!

„Makro leírás:
3759/1- jobb emlő belső-felső negyedi quadransa börsegmenssel, fonalakkal orientálva, /hosszú: lateralis, rövid: felső resectios szél / -5x5x2 cm nagyságú emlőrészlet, melynek felszínén 4 x 0,5 cm nagyságú bőrcsík húzódik. Lateralis és superior jelzőfonal látható az anyagon. Az emlőt 0,5 cm-enként szeleteltem fel. A preparatum centrumától lateral felé inferior irányban szabad szemmel 6 mm legnagyobb átmérőjű szürkésfehér, körülírt terület látható. Az elváltozás, az inferior resectios felszínt 1-2 mm-nyire megközelíti. Ezenkívül még centralisan finom szürkésfehér kötegezettség is látható, mely benignus küllemű. /5 M/

II biztonsági zóna a centralis irányból; 17xl0x7 mm nagyságú szabálytalan alakú zsíros szövetrészlet. /2 N/
III jobb axilláris dissecatum; 4 cm legnagyobb átmérőjű axillaris zsírszövet, melyben 7 db borsónyi nyirokcsomónak tűnő képletet találtam. /7 M/

Mikro leírás
3759/1 mikroszkóposan emlőrészletekben infiltratív jellegű ductalis carcinoma részletei láthatók. Emellett fibrocystas betegség gócai is jelen vannak, helyenként atypusos epithelialis hyperplasiával. Ezenkívül 1 körülírt fibroadenoma is látható.

Kórszövettani dg.
3759/I; Carcinoma ductale invasivum a jobb emlő belső felső quadránsában.
pT1c.N1a ./3 tumor pozitív sentinel nyirokcsomó:3725/o8.sz.lelet
A daganat legnagyobb átmérője 16 mm.

Legközelebbi resectios szél távolsága 1 mm / inferior/
BRE grade 2 pont /mirigyképzés 3, magpolimorphismus 2, mitoticus activitas 1/
Necrosis, perineuralis terjedés, lymphocytás beszűrődés nem jellemző. Néhány gócban nyirokér invasio. A kötőszövetes hegedés a daganatban kifejezett.

Immunhistokémiai vizsgálat folyamatban.
II daganatmentes szövetrészletek a biztonsági zónából
III daganatmentes jobb axillaris nyirokcsomók. /5 db/
BNO C 5o2o
SNOMED:C5o2o:M85oo3”

A makró leírás azt jelenti, amit a szövettanász külsőleg lát a sebész által eltávolított szöveten, illetve annak metszetén. A Micro kép az, ami a mikroszkóp alatt ábrázolódik, bizonyos speciális festésekkel.

Ebben az eltávolított emlőrészletben a környezetét infiltráló (ráterjedő jellegű) ductalis (tehát az emlőnek a csövecskéiből) kiinduló rosszindulatú daganatot (carcinomát) írnak le a jobb emlő belső-felső negyedében (quadránsában). A mellette leírt fibrocisztás emlőbetegség önmagában nem rosszindulatú elváltozás, a fibroadenoma pedig kötőszövetes jóindulatú daganat.

A daganat méretére utal az, hogy pT1c-nek írják le vagyis a T1 azt jelenti, hogy 2 cm alatti daganatról van szó, a leírásban meg is adják pontosan, hogy a daganat legnagyobb átmérője 16 mm. Az N1a azt jelenti, hogy az eltávolított nyirokcsomókban találtak rosszindulatú daganatot, de ez nem sok nyirokcsomót érint (ezért N1 és nem N2 például a jelölés). A lelet le is írja, hogy 3 nyirokcsomóban volt átét, és a makro részben pedig 7 nyirokcsomó észlelését jelzik. Az eltávolított tumor távolsága a műtéti metszés szélétől (vagyis a resectios széltől) 1 mm-es az alsó (inferior) metszési vonalnál.

A nekrózis (elhalás), a perineuralis terjedés (idegek melletti terjedés) és a lymphocytás (nyiroksejtes) beszűrődés hiánya jobb prognózisra (kilátásokra) utal. A nyirokér invázió azt jelenti, hogy a nyirokerekben is láttak daganatsejtet (de ez érthető is, hiszen a nyirokcsomókba ezen az úton jutottak el a ráksejtek).

Fontos lesz majd a kiegészítő lelet, amely az immunhisztokémiai vizsgálatok eredményét fogja részletezni. Ebben az ösztrogén, a progeszteron pozitivitást-negativitást, a HER2 pozitivitást-negativitást és több olyan adatot, amelyből ennél az egyébként kis daganatnál lehet következtetni a prognózisra, vagyis a betegség kiújulási kockázatára. Ezek a szövettani jellemzők fogják befolyásolni azt is, hogy a műtét után milyen daganatgátló kezelés (sugárkezelés, kemoterápia, hormonkezlés, HER-2 gátló kezelés) szükséges, abban az esetben is, ha az egyéb vizsgálatok (has, mellkas, csont) nem mutatnak távoli áttétet.

Amikor megkapják a kiegészítő szövettani leleteket, a kezelőorvosuk fogja megbeszélni Önökkel a szükséges kezeléseket, s neki tehetik fel az addig Önökben megfogalmazódó további kérdéseket is.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Daganatok jellemzői

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top