Mellrák lelet kódolt jelentése (jelige: sziszi)

Orvosom eddig kitérő válaszokat adott arról, mit jelentenek zárójelentésemen a szövettani eredmények. Szerencsére folyamatosan olvasom az önök által adott válaszokat, ezért azzal már tisztában vagyok, hogy a GR III és a HER 2 +++ mit jelent és azzal is, hogy ösztrogén és progeszteron negatív vagyok.

De kérem, árulja el, hogy mit jelentenek: IDC, p53 80-90% , vasculáris inv.: poz.

A szövegkörnyezetből kiemelt rövidítésekről csak valószínűsíteni lehet, hogy mit jelentenek. Az emlőrák szövettani leletben az IDC lehet invazív (más néven infiltráló) duktális karcinoma (invasiv ductalis carcinoma), amely azt jelenti, hogy a daganat az emlőben lévő csövecskékből (ductusokból) indult ki (és nem az emlőmirigy lebenykéiből, amelyeket lobulusnak hívnak, és ekkor lobuláris karcinomáról beszélünk). A „vascualris inv: poz” jelentése vaszkuláris invázió pozitív, vagyis a szövettani feldolgozás során a daganatsejtek látszódtak az erekben is.

A p53 kissé bonyolultabb kérdés. Már több, mint 20 éve ismert, hogy egyes gének képesek megakadályozni az olyan jellegű sejtalakulásokat, amelyek eredményeként daganatok alakulnak ki. A p53 egy gén az emberi szervezetben (a sejtmag DNS-ében), amelynek feladata a daganatok kifejlődésének gátlása, ezért tumor-szupresszor génnek, vagyis „daganat elnyomó” génnek is nevezik. Amennyiben ez a gén hibás vagyis mutáció, azaz DNS károsodás alakul ki ennél a génnél, akkor nem tudja hatékonyan ellátni a tumor-kifejlődést gátló feladatát. Ilyen p53 gén károsodást az emberi rosszindulatú daganatok jelentős részében ki lehet mutatni. A p53 gén az általa termelt p53 fehérjén keresztül fejti ki a hatását.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Kinek jusson korszerű gyógyszer?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák: HER2, klinikai kísérlet
Kiújult mellrák és Herceptin
HER2 mellrák tumormarkerei
HER2+ daganat
HER2+ terápia
HER2 mellrák esélyei
Mellrák HER2: 3+
HER2+ mellrák kezelés
Mellrák: kemón élni, nem remélni?
Újrakezdeni a hormonkezelést?
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top