Mellrák lelete

Az alábbi szöveg értelmezésében kérnék segítséget: IDC Grade II. (3+2+2) + DCIS (high grade solid cibriform és comedo typus) pT2 (28,5 mm) perineuralis terjedés, pN2 (7/7)

Az IDC az invazív duktális rák (invasiv ductalis carcinoma) rövidítése és a daganat szövettani altípusára utal. A Grade (grádus, fokozat) II azt jelenti, hogy a szövettani rosszindulatúság foka közepes (ezt általában 3 fokú skálán értékelik: Grade I, Grade II, Grade III).

A DCIS a ductalis carcinoma in situ kifejezést jelenti, vagyis a daganatos góc mellett még az emlő ductusaiból (csőrendszeréből) kiinduló, de nem invazív (terjedésre hajlamos) úgynevezett in situ daganat komponenst is találtak.

A pT2 a daganat méretének TNM besorolás része (ahol a „T” a tumort, vagyis az elsődleges daganatot, az „N” a nodust, vagyis a környéki nyirokcsomót, az M a metastasist, vagyis az áttétet jelöli. (Az áttétre ugyanakkor a legtöbb esetben nem lehet a szövettani vizsgálatból információt adni.) A 28,5 mm-es legnagyobb átmérőjű daganat emlőrák esetében a T2 csoportba tartozik.

A nyirokcsomók vonatkozásában a daganat N2, mivel sok nyirokcsomót érint. A 7/7 azt jelenti, hogy a műtét során eltávolított és a szövettani vizsgálat során értékelt nyirokcsomók száma hét, és valamennyi nyirokcsomóban találtak emlőrák sejteket.

A perineuralis terjedés azt jelenti, hogy az idegek mentén is terjed a daganat.

Emlőráknál a szövettani lelet vagy a később érkező kiegészítő lelet a hormon receptorokról is szokott nyilatkozni (vagyis arról, hogy a daganat tartalmaz-e ösztrogén és/vagy progeszteron receptort), illetve az utóbbi években a daganatokból HER2 receptor meghatározás is történik, mert ennek a receptornak a pozitivitása esetén ma már adjuváns (műtét utáni) kezelés részeként is lehet HER2 gátló kezelést adni.

A szövettani lelet azért tartalmaz ennyi információt, hogy a műtét utáni kezelésről döntő onkológus tájékozott legyen arról, a szövettani lelet alapján a beteg a kiújulás szempontjából magasabb vagy alacsonyabb kockázati csoportba tartozik-e, s ennek megfelelően dönthessen a műtét utáni kezelés fajtájáról, a választott gyógyszerekről.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Daganatok jellemzői

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes mellrák, gyors leépülés
Mellrák: áttét esélyei
Emlőrák következtében csontáttétek
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák sok áttéttel
Sokszoros áttétek
Mátáttétes emlőrák következményei
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top