Mellrák műtétre várva (jelige: jenny78)

Sajnos Édesanyámnál emlőrákot diagnosztizáltak. Egy pár kérdést szeretnék feltenni, hálás lennék, ha tudna válaszolni. Tudom, hogy így nem lehet messziről pontosan meghatározni, mekkora is a baj, de örülnék, ha mégis hozzávetőlegesen hozzászólna az esethez. Előre is köszönöm.

A héten derült ki a dolog. Kb. 2-3 hónapja nem tudták, mi is a baja, mindenféle vizsgálatra küldözgették, de nem jöttek rá, hogy mi lehet az oka rendszeres rosszulléteinek. Hamar elfáradt, a vérképe nem volt az igazi, leverte a víz, fáradékony volt. Majd egy hirtelen ötlet kapcsán Édesanyám magától elment mammográfiára, ahol 2 éve járt utoljára, azóta nem küldtek vizsgálatra való behívót. Itt derült fény a dologra.

A csomót nem lehet kitapintani, mert hátrább van sajnos sokkal. Most fájdalmai vannak, az egész jobb oldalán a törzstől felfelé. A kezét is nehezen emeli fel. November 12-én műtik. Nem tudjuk mennyi esélye van egyáltalán az életben maradásra. Ez komolyabb dolog, mint amiket olvastam az emlőrákról. Sok helyen úgy említik, ha fájdalom van, enyhébb a baj, de mégis súlyosabbnak tűnik. Kérem írjon valamit, mert megőrjít ez a várakozás és a tudat, hogy lehet, menthetetlen az Édesanyám.

Édesanyja kilátásait illetően az a fő kérdés, hogy a vizsgálatok során derül(t)-e fény áttétre, tehát az emlőben burjánzásnak indult ráksejtek eljutottak, s megtapadtak-e más szervben is. Az, hogy édesanyjának úgynevezett általános tünetei is vannak (fáradékonyság, verejtékezés, esetleges nem pontosan ismert vérkép eltérések) két dolgot valószínűsíthetnek: nemcsak egy csomó van a mellben vagy valami más, nem daganatos betegség is van a háttérben.

Azt, hogy van-e távoli áttét (metasztázis, gyakori rövidítése „met.”), édesanyja is tudhatja: a leleteiből kiderülhet, amelyeket esetleg együtt meg is beszélhetnek a háziorvosával, vagy a kivizsgálásokat szervező-koordináló orvossal. Szintén ezek az orvosok tudják azt megmondani, ha távoli áttét nincs, akkor a tapintási, illetve a képalkotó vizsgálati leletek alapján van-e hónalji nyirokcsomó áttét, ami ha jelentősebb nyirokcsomó megnagyobbodást okoz, szintén magyarázhatja részben a jobb oldali tüneteket (ha jobb oldali az emlőben a csomó is, mert ez leveléből nem derül ki). A fájdalom és a betegség súlyossága között nem biztos, hogy akár egyenes, akár fordított összefüggés állna fenn.

Mammográfiás szűrés 2 évente van, valószínűleg ez az oka, hogy a két évvel ezelőtti vizsgálat óta nem kapott édesanyja még a következő szűrésre behívót (vagy elmúlt 65 éves és már nem esik bele abba a népességbe, amelyet szűrésre hívnak).

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák lelet kódolt jelentése
Emlőrák: radikálisabb műtét
Mellműtét utáni ödéma
Mellműtét utáni fejlemények
Mellműtét, majd alacsony fehérvérsejt
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Mellrák, magas trombocitaszám

Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Mellműtét utáni helyreállítás

Emlőműtét, csecsemőmirigy

Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top