Mellrák: nem kell tumormarker? (jelige: Kedves)

2005-ben műtöttek mell rosszindulatú daganattal, ami már áttétes volt a hónalji nyirokcsomókra, a nyirokcsomókat is kivették. Kemoterápiát, sugárterápiát, hormonterápiát kaptam, jelenleg is szedem az Arimidexet. Kezdetben negyedévente, ma már félévente járok kontrollra, de sajnos tumormarker vérvizsgálatot még egyszer sem csináltak nálam, hiába kérem. Mit tegyek, ha az onkológus azt válaszolja, hogy nem specifikus a mellráknál a tumormarker? Törődjek bele, vagy erőszakosabban kérjem?

A tumormarkerek vérvizsgálattal kimutatható biológiai anyagok, amelyek egy beteg testnedveiben a szokásos mértéket meghaladó mennyiségben vannak jelen, míg egy egészséges embernél csak alacsony, „szokásos” mértékben mutathatóak ki. A mindennapi onkológiai gyakorlatban a különböző tumormarker vizsgálatokat eltérő gyakorisággal alkalmazzák, rendszeres értékelésüknek akkor van értelme, ha elég érzékenyen jelzik egy-egy daganat kiújulását.

Emlőrák esetében a CA15-3 (CA = cancer antigén, vagyis rák antigén), illetve ennek kiegészítésére a CEA (carcinoembrionalis antigén) levételére szokott sor kerülni. A tumormarker vizsgálatnak valóban vannak jelentős korlátai, ezért szokták azt mondani, hogy általában a tumormarker vizsgálat nem elsődlegesen használt „daganatkereső” módszer, önmagában nem értékelhető, csak a párhuzamosan végzett képalkotó és egyéb orvosi vizsgálatok eredményeivel együtt.

Bár ezt a két markert az egészséges nők emlőszűrésére nem lehet használni, a már diagnosztizált daganatos folyamat követésében, esetleges kiújulásának észlelésében segítséget adhat ez a laborvizsgálat. Amennyiben ugyanis a tumormarker érték kontroll vizsgálattal is alátámasztott megemelkedését tapasztalja az onkológus, akkor alaposabb vizsgálatokkal keresheti ennek a tumormarker emelkedésnek az  okát (a betegség kiújulását vagy áttéteit), mert egyes esetekben több hónappal korábban jelezheti a betegség kiújulását, mint a szokásos képalkotó eljárások, vagy a beteg panaszai.

Általánosságban azt tudjuk mondani, hogy az emlőrák követésében a CA 15-3, illetve bizonyos esetekben ennek kiegészítésére a CEA követése része a szokásos onkológiai kontrollnak.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tumormarker kontroll mellműtét után – 4
Tumormarker kontroll mellműtét után – 3
Tumormarker kontroll mellműtét után – 2
Tumormarker kontroll mellműtét után
HER2 mellrák tumormarkerei
Mellműtét utáni fejlemények
Mellműtét, majd alacsony fehérvérsejt
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Mellrák, magas trombocitaszám

Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Mellműtét utáni helyreállítás

Emlőműtét, csecsemőmirigy

Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top