Mellrák, nyirokcsomó-terjedés (jelige: egészség)

Kérem legyenek szívesek segíteni! Az elmúlt 2 évben 2 elhalt terhessége volt a lányomnak a hetedik hét körül. Immunológiai vizsgálaton volt, ahol Sjörgen szindróma egyelőre nem igazolt, de kontrollja a sztereopozitivitás miatt mindenképp indokolt (ide pár hét múlva kell vissza mennie). Minden évben jár mellvizsgálatra, mivel még nem szült, ultrahangon nézték meg, ahol mindent rendben találtak, haza akarták küldeni. Mivel erélyesen fellépett, hogy érzi a csomót, végül mammográfiára küldték, végül szövettant is vettek tőle, ami nem mutatott rosszindulatot, de mivel zavarta, a doktornő is a kivételt ajánlotta.

Az eredmény: az elváltozás C-2-es, malignitás nem merült fel, a szövettan rosszindulatúságot mutat, mely magasan differenciálódott, területében több mint 10 mm átmérőjű területen in situ ductalis carcinoma is van, nagy fokban lecsökkent a mycepithelialis sejtek száma. Tumor típusa 1. mérete, mikroszkópos 24 mm, makroszkópos 25 mm, legnagyobb átmérő 10 mm DCIS, NOS.

Az őrszemet rá 7 (hét) hétre vették ki: hónalj és felső végtag nyirokcsomó rosszindulatú daganat és M85006. A fagyasztással nem vizsgált részben 0,9 mm átmérőjű ductalis carcinoma metastasis figyelhető meg. Extracapsularis terjedés nem látható, pNI mic.

Ezután lett onkológus először, aki a sebésszel megbeszélte, hogy az őrszem kivétel után 2 héttel újra ugyanazt a vágást megnyitják és kivették a nyirokcsomókat. Abban látható daganatot nem láttak. A záró nincs nálam, de ennyit tudok: 67 nap alatt 3 műtét, a kemoterápia kezelést akarják előre venni, utána a sugárt. Most a petesejtlevétel után járnak, ami nem tudom, hogy jó-e. A kezelés elkezdése csak húzódik, ki tudja meddig. Mivel áttétes lett a második műtét eredménye, így tudtommal már a véráramba kerülhetett. A mammográfia óta már 5 hónap(!!!) telt el, ráadásul a harmadik műtéttel nagyon igyekeztek.

Nem nagy időveszteség ez? Érdemes várni a petesejt levételre? Mik az esélyek? A véráramba már átmehetett a rák? Kérem! Bármi van, tudni akarom a lehetőségeket, s hogy mire számíthatunk, mit tegyünk, és ha lehet rá válaszolni, hol a legjobb a gépi felszereltség, mert tudtommal az is sokat számít.

Valóban jó lenne, ha a műtét utáni kezelés mielőbb megkezdődhetne, de egy fiatal, még nem szült nőnél, különösen, ha a kórelőzményében elhalt terhességek szerepelnek, és még szeretne gyermeket vállalni, a későbbi tervek miatt hasznos lehet a petesejtek levétele is. Nagyon gyakori, hogy egy kezelést számos tényező (jövőbeli tervek, kísérőbetegségek) meghatároznak, semmi sem fekete vagy fehér, s az egyébként is nehéz idegi állapotban a betegnek és a családjának számos döntést meg kell hozni, amiket csak a jövő igazolhat vagy cáfolhat.

A nyirokcsomóba általában nem a vér, hanem a nyirokerek útján jut el a daganat. A leírt nyirokcsomó áttét szerencsére nagyon kicsi, hiszen az 1 mm-t sem éri el, és a többi nyirokcsomóban nem igazolódott daganat, csak az úgynevezett őrszem nyirokcsomóban. Csak ezen adatok alapján nem lehet azt kimondani, hogy a véráramba már biztosan bekerült a daganatos sejt – igaz azt sem lehet teljes bizonyossággal kizárni, hogy nem.

Az egyes intézmények gépparkjáról nem tudunk felvilágosítást adni. A daganatellenes onkológiai kezelések célja az lesz, hogy minél kisebbre csökkentsék a kiújulás és az áttétképződés kockázatát.

Kapcsolódó cikkek:
Mellrák

Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket

Hogyan pusztítja a daganatot az érgátló terápia?
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák: mellműtét, nyirokcsomók
Mellrák lelet kódolt jelentése

Mellrák kezelések sorrendje
Félelem emlőrák áttétjétől, bélpanaszok
Kiújult mellrák, sorstársak

Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top