Mellrák optimális kezelése (jelige: napfelkelte)

Anyukám sajna későn ment orvoshoz, melldaganata van. Még kérdéses, van-e áttéte. Nehéz annak eldöntése, hová forduljunk. Ő székesfehérvári, én Szegeden lakom, Budapesten a Kékgolyó utcai klinikát ajánlották. Sok tényezőt kell mérlegelnünk. Tudjuk, hogy az idő sürget. A kérdésem: műtét után mennyi ideig szokták kórházban tartani a beteget, s ha sugárkezelést kap (ami egyértelmű), van-e mód arra, hogy bent feküdhessen? Jelen pillanatban várom a telefont, ami eldönti a továbbiakat.

Mindhárom levelében említett városban működik onkológiai centrum, ahol a legmodernebb kezelések rendelkezésre állnak. A daganatos betegségek általában krónikus betegségek. Még abban az esetben is, ha nincs áttéte az édesanyjának, az esetlegesen szükségessé váló kemoterápiás és/vagy sugárkezelés ideje hosszú hónapokra, közel egy évre is elhúzódhat a műtét után, s a rendszeres kezelések, kontrollok szempontjából, amennyiben valakinek a lakhelyén működik onkológiai centrum, könnyebbséget jelent annak választása.

Az átlagosnál nagyobb volumenű, bizonyos rákos betegségek kezelésére jobban specializálódott onkológiai centrumokban ugyanakkor esetleg előnyt jelenthet az ott zajló klinikai gyógyszervizsgálatok hozzáférhetősége. Ezekben a vizsgálatokban fejlesztés alatt álló, ígéretes, ugyanakkor még nem törzskönyvezett kezelésekhez is hozzájuthatnak a betegek. Az mindig a konkrét leletnek a legapróbb részletekig való értékelése dönti el, hogy atuálisan folyik-e olyan vizsgálat, amelybe be lehet kapcsolódni.

A sugárterápiás központok általában nagyszámú beteget látnak el, önmagában az, hogy a beteg vidéki településről érkezik, nem indoka a kórházi bennfekvéses elhelyezésnek a több, gyakran 5 hetes sugárkezelés alatt. Ezt inkább a beteg általános állapota indokolhatja, a többi beteg esetében a betegszállító szolgálatok juttatják el a pácienst naponta sugárkezelésre, majd vissza az otthonába.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Fájdalomcsillapítás
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Előzmény:
6 cm-es emlőtumor kilátásai

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Emlőrák, nagy fájdalmak
Mellrák bizonytalanságai
Panaszok a műtött mellben
Fájdalom a műtött mellben
Mellműtét utáni fejlemények
Mellműtét, majd alacsony fehérvérsejt
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Mellrák, magas trombocitaszám

Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Mellműtét utáni helyreállítás

Emlőműtét, csecsemőmirigy

Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top