Mellrák sok átéttel (jelige: mellrák)

Nővérem áttétes mellrákos, nem tudjuk értelmezni a sok latin szót a vizsgálati eredményeiben. Ebben kérném segítségüket. Diagnózis: Npl.mamame 1.s. Met.ossei. Met hepatis. Met. Pulm. Carcinosis pleurae.

Szövettan: Ductalis jellegű invasiv emlőcarcinoma cytologia képe. Nuclear grade 2-3 C5. A tumor oestrogen positiv, progestreron positiv, CB-11 (HER-2) negativ. Stadium: cT4 cNx M1.

Szeretnénk tudni a kilátásainkat.

A Npl a neoplazma, azaz a rosszindulatú daganat rövidítése, a mamma az emlő, az l. s jelentése lateris sinistri, tehát bal oldali. A met osse a metastasiss osseorum, a met hepatis a metastasis hepatis rövidítése, amely azt jelenti, hogy a kivizsgálás során a csontokban, illetve a májban is találtak áttéteket. A met pulm (metastatis pulomonum) a tüdőáttétekre utal, a pleura a mellhártya, a carcinosis az ott is megjelent daganatsejtes terjedést jelenti. A stádium TNM beosztásban a T4 c azt jelenti, hogy az emlődaganat a bőrre, illetve a mellkasfalra is ráterjed, esetleg a bőrt kifekélyesíti.

Az Nx azt jelenti, hogy a nyirokcsomók daganatos érintettsége (pl. a hónaljban) nem ismert. Az M kód jelenti a metastasist, ami 1 vagy 0 lehet, az 1 azt jelenti, hogy ismerten vannak távoli áttétek a szervezetben, mint ahogyan erre a pár sorral ezelőtt értelmezett diagnózisok is utalnak.

Ezekből a leletekből az derül ki, hogy citológiai vizsgálattal igazolták az emlőrák fennállását. Valószínűleg nem volt műtét, s a leírtak alapján erre nem is nagyon van lehetőség, mert az elsődleges emlőrák, még ha eltávolítható is lenne, a beteg nem válna daganatmentessé a műtét eredményeként, hiszen ott vannak a távoli áttétek is.

Leveléből nem derül ki, hogy egy előrehaladott stádiumban frissen diagnosztizált daganatról van szó vagy már korábban is történtek kezelések. Amennyiben nem, akkor jelen állapotban valószínűleg kemoterápiát javasolnak az orvosok a daganat terjedésének lelassítására, illetve a csontáttétek miatt (ezek fajtájától függően) valószínűleg a csontok átépülését lassító biszfoszfonát kezelést (tabletta vagy infúziós kezelés formájában).

A kilátásokat nővére az Őt kezelő, a leleteket pontosan ismerő onkológussal tudja megbeszélni, illetve amennyiben valamely családtagját feljogosítja arra, hogy teljes körű tájékoztatást kapjon, akkor ez a családtag is juthat információhoz.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák

Csontáttétek
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rák: miért kell, hogy fájjon?
A csontáttét kezelése is járhat mellékhatással
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Emlőrák, majd gerincrák, rákmarker
Csontáttétes mellrák esélyei

Csontáttétes mellrák
Mellrák kezelések sorrendje
Félelem emlőrák áttétjétől, bélpanaszok
Kiújult mellrák, sorstársak

Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top