Mellrák, T3, Grade III (jelige: Abigél)

44 éves vagyok, két hónapja fedeztem fel egy csomót a mellemben. A mellemből kivett daganat nagyon nagy volt (9 cm x 8,5 cm x 5 cm), nem engedtem a teljes eltávolítást. T3 stádiumú, Grade III differenciáltságú invasív ductalis carcinoma. Triple negatív, emellett magas proliferációs aktivitással rendelkezik.

Sok mindent elolvastam a neten. Kérdéseim: Meg lehet-e gyógyulni ebből? Hány százalék esélyem van, mennyi ideig maradhatok még életben? Az életminőségem hogyan változik? Kiskorú gyerekeimet egyedül nevelem, tudnom kell a reális esélyeimet. Őszinte válaszukat előre is köszönöm.

A T3 valószínűleg nem stádiumot jelent, hanem az elsődleges daganat méretére utal, s azt jelenti, hogy 5 cm-nél nagyobb daganatról van szó, amely azonban még nem kapaszkodik össze a mellkasfallal vagy az emlő bőrével. A grade III (gréd, grádus) a daganatsejtek normális sejtektől való eltérése, a daganat szövettani rosszindulatúságának jellemzője, ezt I-II-III-as skálán értékelik, tehát a III-as fokozott rizikót jelent.

A triple negatív azt jelenti, hogy mind a három, szokásosan vizsgált receptor, vagyis az ösztrogén receptor, a progeszteron receptor és a HER2 receptor negatív a szövettani vizsgálat során. Ez azt jelenti, hogy hormonkezelést, illetve HER2 gátló kezelést ennél a betegségnél a műtét utáni kezelési időszakban nem érdemes adni (nincsenek olyan receptorok, amihez kötődhetnének), tehát fokozottan szükség van sugárkezelésre, illetve kemoterápiás kezelésre.

Ezeknek a műtét utáni kezeléseknek az a céljuk, hogy gátolják vagy késleltessék a betegség kiújulását. Leveléből nem derül ki, hogy a hónalji nyirokcsomók mennyire érintettek, találtak-e bennük áttéteket, ez is jelentősen befolyásolhatja a kiújulási valószínűséget.

Bár vannak különböző számok, módszerek, amelyek segítségével az onkológusok a kiújulási valószínűséget igyekeznek becsülni (ezek egyike például a NPI, Nottingham Prognosztikai Index, amelybe a szövettani grade foka, az elsődleges daganat mérete, valamint a daganatosan érintett nyirokcsomók száma számítanak bele), de ezek is csak valószínűséget becsülnek, s azt nem mondják meg, hogy az egyik betegnek teljes gyógyulási esélye van-e a másiknál pedig biztosan kiújul-e a daganat. Jelenleg a műtéti utáni (úgynevezett adjuváns) kezelés megfelelő dózisban és időtartamig történő bejuttatása segíthet Önnek csökkenteni a betegség kiújulásának kockázatát.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák

Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket

Hogyan pusztítja a daganatot az érgátló terápia?
Fájdalomcsillapítás

Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Rákkutatás a betegek részvételével (5.)
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Emlőrák, majd gerincrák, rákmarker
Csontáttétes mellrák esélyei

Csontáttétes mellrák
Mellrák kezelések sorrendje
Félelem emlőrák áttétjétől, bélpanaszok
Kiújult mellrák, sorstársak

Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top