Mellrák terápiájának hatásai? (jelige: Andrea)

Emlődaganatom adatai: cc. duct. inv., HGIII. pt1c (12 mm) pN0(0/1sn) St.I. er 10% Pgr25% poz. her2 30% erős reakció, FISH negatív. Azt hiszem, ez egy korai agresszív emlőrák?! Már túlestem 4 széria kemón, jelenleg sugárterápiára járok, és a második Zoladex inplantátumot kaptam meg, illetve evvel egyidőben a Zitazoniumot szedem napi 20 mg-ot. 20 sugáradagon vagyok túl, terv: 25 +8 tumorágyra.

Kérdésem kicsi rosszulléteimre vonatkozik, ugyanis elég gyengének érzem magam, néha még a sétálástól is rogyadozik a lábam, és enyhén szédülni szoktam. Azt vettem még észre, hogy egy kicsit homályosabban látok. Doktoraim nem igazán adtak választ tüneteimre, csak kérdezték, hogy a vérnyomásom mennyi szokott lenni, de az kb. normál tartományok között ingadozik (110/70-144/92).

Arra lennék kíváncsi, önök szerint bármelyik kezelés okozhatja-e a tüneteimet, s hogy ezek el fognak-e múlni? Egyébként életkorom 38 év.

Önnél szerencsére akkor fedezték fel a daganatot, a ductális emlő carcinomát, amikor még elég kicsi volt. Erre utal a 12 mm és a TNM (tumor-nyirokcsomó-metastasis) beosztásban a T1c. Szerencsére a vizsgált nyirokcsomókban sem volt áttét (pN0). A zárójelbe írt rövidítés azt jelenti, hogy a sentinel nyirokcsomót vizsgálták, vagyis az őrszem nyirokcsomót, s ebben az egy nyirokcsomóban nem találtak áttétet: 0/1sn).

Önnél tehát I. stádiumú betegségről beszélhetünk. A szövettani rosszindulatúság foka ugyanakkor az átlagosnál magasabb, erre utal a HGIII, ahol a betűk a „hisztológiai grade” (szövettani rosszindulatúsági fokozat) rövidítései. A hormonreceptorok (ER: ösztrogén receptor, angolosan estrogen receptor; PgR: progeszteron receptor) enyhén-mérsékelten pozitívnak bizonyultak a szövettani feldolgozás során.

Jelenleg adjuváns kezelésben részesül, amelynek az a célja, hogy csökkentse a kockázatát a daganat helyi kiújulásának (elsősorban a sugárkezelés révén) és a távoli áttétek későbbi megjelenésének (a kemoterápiás, illetve a kombinált hormonkezelés révén).

Jelen panaszai összefüggésben állhatnak a kezeléssel, amely okozhat általános gyengeséget, ugyanakkor a homályos látás ezzel valószínűleg nem függ össze. Az onkológiai kezeléssel kapcsolatos tünetek a kezelés befejezése után el fognak múlni. Ha jelenleg a tünetei makacsul fennállnak, ismét érdemes ezt jelezni az Önt kezelő orvosoknak, akik eldönthetik, van-e szükség valamilyen vizsgálatra (például vérképre, hogy a szédülés és a gyengeség nem vérszegénységgel függ-e össze).

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Halász Judit és a mellrák: nem feledett életöröm

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Carcinoma ductale
Emlőrák, grade 3
HER2 mellrák tumormarkerei

Mellműtét utáni fejlemények
Mellműtét, majd alacsony fehérvérsejt
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Mellrák, magas trombocitaszám

Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Mellműtét utáni helyreállítás

Emlőműtét, csecsemőmirigy

Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top