Mellrák: van más mód? (jelige: kemo helyettesítő)

2007 márciusában operáltak mellrákkal. Eltávolítottak egy jól körülírható 6 cm nagyságú, jóindulatú daganatot, amelyen belül található volt 2 mm és 5 mm nagyságú calcinoma ductalis, amely inváziót mutatott a nyirokcsomók felé, de még az őrszemben nem volt áttét, ezért nem távolítottak el nyirokcsomót. A szövettan II. kategóriába tartozik.

Az emlőbizottság sugárterápiát és hormonérzékenység esetén hormonterápiát írt elő. Sajnos a szövettan nem lett érzékeny a hormonra, ezért kemoterápiát írtak elő. Ilyen kórtörténetnél a kemoterápia helyett más terápia lehetséges-e?

Az emlőbizottságban általában sebész, onkológus és sugárterapeuta tesz egymással egyeztetve javaslatot a kezelésre, az aktuális onkológiai irányelvek ismeretében és azok figyelembevételével.  A műtét utáni, úgynevezett adjuváns kemoterápiás kezelést általában az operáció után 6-8 héttel meg szokták kezdeni. Amennyiben hormon (ösztrogén, progeszteron) receptor negatív a daganat, akkor ezt tanácsos lenne minél előbb elkezdeni, s ennek egyeztetése érdekében minél előbb felkeresni onkológusát.

A műtét utáni kezelés elsődleges célja az, hogy az esetlegesen elkóborolt és más szervekben megtapadt ráksejteket elpusztítsa, s így csökkentse a betegség távoli áttétek formájában történő megjelenését. A másik fontos cél – a sugárterápiával kombináltan – a helyi kiújulás gátlása. Sajnos biztosan hatékony helyettesítő módszereket mi sem tudunk ajánlani. A HER2 receptor status még befolyásolhatja a kezelést, elsősorban a kemoterápia (sugárterápia) után, amennyiben HER2 pozitivitást is mutat az eltávolított daganat.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák: áttétek után kutatva
Mellrák kiújulása mindkét mellben egyszerre?
Kiújult HER2 emlőrák
Emlőrák kiújulás műtét után
5 évvel emlőműtét után

Top