Mellrák: vizsgálatok műtét után (jelige: controll)

Októberben műtöttek rosszindulatú melldaganattal. Sugárkezelést kaptam, amelynek január 16-án lett vége. Szeretném tudni mikor/milyen időközönként és milyen kontrollvizsgálatokra van szükség.

A műtét és a sugárkezelés utáni időben általában 3 havonta történnek kontrollvizsgálatok. Fizikális orvosi vizsgálat: emlő megtapintása, azon nyirokcsomórégiók vizsgálata, ahol áttét jelentkezhet, pl. hónaljak, kulcscsont fölötti, illetve a nyaki terület. Bizonyos időközönként a hasról, illetve a mellkasról képalkotó vizsgálatot készítenek (például mellkasi röntgen, hasi ultrahang, CT vizsgálatok).

Az emlő megtapintását bizonyos időközönként (általában évente, illetve ha valamilyen kóros tapintási lelet jelent meg) kiegészítik mammográfiával, vagyis az emlő röntgenvizsgálatával. Ez akkor is fontos, ha teljes emlőeltávolítás történt, mert az ellenoldali emlőben is kialakulhat daganatos folyamat.

Szoktak tumormarker vizsgálatot is végezni (leggyakrabban CA 15-3, gyakran CEA-val kiegészítve), amelynek emelkedése utalhat a betegség kiújulására és alaposabb képalkotó vizsgálatok elvégzését teheti szükségessé.

Arról nem írt, hogy a sugárkezelés után javasoltak-e még valamilyen kezelést, például kemoterápia, hormonkezelés. Ezt tisztázni kell a kezelőorvosával, mert ezeknek az adását érdemes a műtéthez közeli időben megkezdeni, hiszen a kezeléseknek az a célja, hogy gátolják a daganat kiújulását, távoli áttétek megjelenését.

Azt, hogy szükség van-e ilyen műtét utáni (adjuváns) kezelésre, a műtéti lelet, a nyirokcsomók esetleges daganatos érintettsége, az eltávolított daganat szövettani jellemzői (példálul ösztrogén receptor pozitivitás, progeszteron receptor pozitivitás, HER2 pozitivitás) határozzák meg.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttét nélküli mellműtét
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák, magas trombocitaszám
Emlőrák következtében csontáttétek
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák sok áttéttel
Sokszoros áttétek
Mátáttétes emlőrák következményei
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top