Mellrákterápia: vállalja-e? (jelige: Kemoterápia)

Tíz éve melldaganattal megműtötték az Édesanyámat, most sajnos megint daganatos beteg. Kemoterápiát ajánlottak neki. Azt szeretnénk tudni, hogy ez mennyire rontja le a betegek egészségi állapotát, mennyiben rontja az életminőséget, hogyan lehet ezt túlvészelni? Be merje vállalni? 90 százalék esélyt látnak arra, hogy jól lehet, de fél a mellékhatásoktól.

Valamint három hetente kapna egyet, ez mennyire erős kezelés lenne?
Aki tud, kérem segítsen valamit, mert keddre választ kell adnunk, hogy bevállja-e vagy sem!

A betegek szervezete még az ugyanolyan, tehát azonos típusú és adagolású gyógyszerre is eltérően reagálhat, ez számos tényezőtől (korábbi betegségek, általános fizikai és lelki állapot, más gyógyszerek szedése) függ. Vannak tipikusnak mondható reakciók (fáradékonyság, gyengeség, hányás, émelygés, étvágytalanság), de esetenként súlyosabb tünetek is előfordulhatnak.

A mellékhatásokról minden esetben azonnal tájékoztatni kell az onkológust, aki a panaszok ismeretében tehet azok csökkentése érdekében. A kezeléstől várható előnyöket és azzal járó kockázatokat a kezelést javasló onkológus minden bizonnyal mérlegelte – ennek feltételezése nyomán mi is csak biztathatjuk a kezelés elfogadására.

Kapcsolódó cikkek:
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
A kemoterápia mellékhatásai: biológiai háttér és általános panaszok
Az emlőrák kezelése

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Óvintézkedések kemoterápia és sugárkezelés után
Rákmellékhatás
Mellrák kemoterápiája

Top