Meningeoma a homloklebenynél

31 éves nő vagyok, két pici gyerekkel. 3 év alatt 3 MR vizsgálatot végeztek, amik rendre negatív eredménnyel zárultak. Fülcsengésem hallás csökkenéssel, időnkénti homályos látásom és hangyamászás-szerű tüneteim vannak. Most végre a CT vizsgálaton valami kézzelfoghatót találtak. Írom, kérem fordítsa le nekem érhető formára.

Balra deviáló orrsövény. Bal oldalán az alsó orrkagyló basisának magasságában 4 mm-es spina látható. A jobb középső orrkagyló elülső része bullosus. A jobb arcüreg recessus alveolarisában 15 mm-es polypoid nyálkahártya megvastagodás. Egyébként légtartó melléküregek. A mastoid sejtek is légtartóak. A homlokcsont tabula internáján bal oldalon parasagittalisan 2,5 cm-rel a homloküreg fölött 1 cm átmérőjű meszes képlet boltosul az intracaniális térben. Valószínűleg meszes meningeomának felel meg. A leképzett régió szélére került. A molárisok gyökerei az arcüregbe érnek. A jobb arcüregben nyálkahártya megvastagodás. A homlokcsont bal oldalán valószínűleg meningeoma látható.

Az önök szakvéleménye szerint mennyire rémüljek meg? Mire számíthatok? Pici gyerekeim vannak, nagyon aggódom mi lesz velem. Köszönöm, hogy időt szánnak rám!

Feltételezzük, hogy az Ön esetében több egyéb vizsgálat, konzílium is történt, például ideggyógyászati konzílium, esetleg idegsebészeti konzílium. A CT vizsgálaton arcüreg nyálkahártya megvastagodás jelei láthatók, amelyek általában krónikus arcüreggyulladást jelentenek. Az agy első részében, a homloklebenynél leírnak egy 1 cm-es meszes képletet, amelyet meningeomának valószínűsítenek.

Az, hogy az intrakraniális térbe boltosul, azt jelenti, hogy abban a térben van, ahol az agy, agyszövet is található. A meningeoma az agy szövetileg jóindulatú daganata, amely azonban képes növekedni, s ezért térszűkítő folyamatként viselkedhet a zárt koponyaüregben. Tehát ez azt jelenti, hogy ha jóindulatú is e daganat, mivel az agykoponyában nincs hely a tágulásra, amennyiben növekszik, akkor idegrendszeri panaszokat okozhat. Ugyanakkor azt, hogy egy daganat jóindulatú-e szövettanilag, egy CT vagy MR vizsgálat nem tudja megmondani, a kontroll agyi képalkotó vizsgálatok leginkább a folyamat esetleges növekedéséről, tehát viselkedéséről adhatnak információt.

Jelenleg ez a góc kicsinek tekinthető. Azt, hogy van-e vele teendő vagy egyelőre rendszeres követése javasolt, ideggyógyászati, idegsebészeti konzílium döntheti el.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Agydaganatok
Daganatok jellemzői
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Fogröntgenek és agydaganat: vizsgálták az összefüggést
Agyvérzés, szélütés is fenyegetheti a rákbetegeket
Agytumor: tünetek, felismerés, gyógyulási esélyek
Metasztázisok az agyban: a koponyában nincs helye a tumornak
Mobiltelefon és agydaganat: lehet összefüggés?
Karinthy agytumorának története ma is aktuális

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Jóindulatú agydaganat, császármetszés
Daganattal a fejben terhesség, szülés, szoptatás?
Agydaganattal 100 évig?
Agydaganat, szívelégtelenség

Agydaganat: perifocalis oedema
Agyműtét utáni depresszió
Anaplasticus oligoastrocytoma
Visszatérő agydaganatok
Agydaganat 3 hét alatt?
Agydaganat és immunerősítés
Agydaganat: tévedhet a szövettan?
Agydaganat típusa
Agydaganat kezelése, esélyei
Agydaganat gyógyszere?
Agydaganatok
Agydaganat, kapszulakereső
Agydaganat gyógyszeres kezelése
Rosszindulatú agydaganat
Agytréner a rák ellen?
Agydaganat és munkahely

Top