Meningioma agydaganat (jelige: Jegenyefa)

Szeretnék sürgős választ kapni, sajnos nagyon nehéz a kezelőorvosoktól információt kapni: nem lehet végigmondani a kérdést, pedig előre készültünk mindig…

Édesapámnak meningiomája volt, kisebb alma méretű, növekedő. Megműtötték, amikor kihozták a műtőből, jól felébredt, mindössze 3 kis lyuk volt a fején. Pár óra múlva elkezdett egy irányba nézni, majd CT után megállapították, hogy vérömleny és vizenyő van. Újabb műtét következett, ezúttal hatalmas vágás lett. Mesterséges kómába tették az intenzíven.

Lázas volt. 1 nap múlva felébresztették, 2 napig ébredezett. Ezúttal mikor ébredt, nem tudott sokat a világról, de mozgott keze-lába, tudott olvasni, beszélni, de gondolkodni nem. De napról-napra javult az állapota. Bár egyik nap nagyon hörgött, majd köhögött és kékült a feje, majd megfulladt, majd az utolsó pillanatban kiköhögött egy húscafatot. A gégész elküldte szövettanra, azt mondta, 20 éve gégész, de ilyet még nem látott. Nem alvadt vér volt, hanem valamiféle szövet, és nem is félrenyelt étel, már a mérete miatt sem.

Sajnos a probléma az, hogy bár a második agyműtét után javult az állapota, önállóan pisilt és kakilt, beszélgetett, tervet szőtt, csak körülbelül 3 napig javult a második műtét után, aztán most megint rosszabbodott. Nem tud egy mondatot sem befejezni, semmi értelme amit mond, bepelenkázták újra.

Ez normális, hogy javulás után rosszabbodik? Az orvos szerint nem lesz 3. műtét, a CT-n van némi vizenyő ugyan. Nagyon el vagyunk keseredve. Kérem írjak meg, hogy normális-e ez.

A leírtak alapján édesapja állapota az agyban lévő, nagy méretű daganat eltávolítása után hullámzó, illetve az utóbbi napokban romló. Azt, hogy egy javulás után rosszabbodás következi be, magyarázhatja például egy kialakult vérzés, illetve a műtéti terület ödémája (vizenyője) is. Az, hogy pontosan mi zajlik az agyban, és mi okozza jelenleg az állapotrosszabbodást, csak a levele alapján nem lehet megmondani, hiszen nekünk nem állnak rendelkezésünkre azok a leletek, amelyeket a kezelőorvosok ismernek. Mindenképp a kezelőorvostól, esetleg az osztályvezető főorvostól kellene egy megbeszélést kérniük.

A felköhögött „szövetről” a szövettani vizsgálat eredménye mondhatja meg, miről is van szó.

Az, hogy nem terveznek következő műtétet az orvosok, azt jelenti valószínűleg, hogy műtéttel nem lehet javítani a mostani helyzeten. De kénytelenek vagyunk ismételni önmagunkat: részletes információkat leginkább a beteget operáló sebésztől, illetve a jelenleg őt kezelő intenzíves szakorvosoktól kaphat, akik részletesebben ismerik a leleteket.

Kapcsolódó cikkek:
Agydaganatok
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Agydaganat kezelhetőség
Daganat az agyban
Agyműtét következménye
Glioblasztoma agydaganat gyógyszeres kezelése

Agydaganat, beszámíthatóság

Agydaganat, szívelégtelenség

Agyi áttétek: lehetséges agyműtét?d
Agydaganat: perifocalis oedema

Agyműtét utáni depresszió
Anaplasticus oligoastrocytoma
Visszatérő agydaganatok
Agydaganat 3 hét alatt?
Glioblastoma multiforme kórjóslata
Agydaganat és immunerősítés

Súlyos agydaganat: esély a felépülésre, kiújulásra
Glioblastoma multiforme
Astocytoma agydaganat
Agydaganat, Grade 3-4
Agydaganat: tévedhet a szövettan?
Agydaganat: Medrol és gyomorvérzés
Agydaganat típusa
Agydaganat kezelése, esélyei
Agydaganat gyógyszere?
Agydaganat: mikorra hat a sugárkezelés?
Rosszindulatú agydaganat
Agydaganat és vízhajtó
Kiújult agydaganat műtéte
Agydaganatok
Agydaganat, kapszulakereső
Agydaganat gyógyszeres kezelése
Rosszindulatú agydaganat
Agytréner a rák ellen?
Agydaganat és munkahely
Agydaganat, hirtelen rosszabb-jobb?

Top