Menstruációs panaszok (jelige: Lilla)

A húgom (28) problémájáról szeretnék írni. Már harmadik menstruáció alatt észleli, hogy a hüvely bemenetele melletti bal oldalon kemény dudor keletkezik, amely fájdalommal jár. Menstruáció elmúlása után kicsit visszahúzódik és viszket, majd napokkal később ez a tünet is elmúlik. Mivel még nem volt partnerkapcsolata és nőgyógyásznál sem járt, hallani sem akar arról, hogy orvoshoz menjen.

Tudna tanácsot adni, hogy ez komoly probléma lehet-e nála és érdemes orvoshoz fordulnia, vagy várjon, hátha elmarad ez a tünet?

A húga esetében sincs lehetőség távgyógyításra, távolból, látatlanban diagnózis felállítására. Megértjük, hogy nem szívesen megy nőgyógyászhoz, de ezt a panaszt csak szakember tudja értékelni, lehetőleg akkor, amikor a kemény dudor is észlelhető.

Amennyiben húga 28 éves, biztos meg tudja vele beszélni, hogy egy nőgyógyászati vizsgálat segíthet feltárni a panasz okát/eredetét. Amennyiben húgának még nem volt nemi kapcsolata, ezt a nőgyógyászati vizsgálat előtt jelezze a szakorvosnak, aki ennek figyelembevételével is meg tudja vizsgálni. Ne halogassa a vizsgálatot!

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakszűrés
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
A rák nem egyenlő a halálos betegséggel

Top