Méregtelenítés ellenére rossz tumormarker

Anyukám 1 hónapja esett át a mellműtéten. A daganatot eltávolították, az eredmények biztatóak voltak. Anyukám 2 hónapja nagyon neki kezdett a méregtelenítésnek. Cod tea, zöldséglé, Culevit és még számtalan másik táplálékkiegészítő, amit szed egyszerre.

Azt gondoltuk a mostani vérképén is meglátszik majd, de ehelyett az alábbi eredményeket olvastuk: GOT: 52 (46 a referenciaérték), GPT: 73 (49 a referenciaérték), Gama-gt: 56 (32 a referenciaérték). Ezek azt hiszem a májfunkciót jelölik. A lényeg, hogy nem értjük miért romlott a májfunkció, ha az eddig jó eredményeket mutatott, még a műtét előtt is. Az lehetséges, hogy a hirtelen méregtelenítés megviseli a májat? De utána helyreáll?

Aztán a tumormarker a másik aggasztó, a TPA étéke 147 (referencia érték 75). Azt olvastam erről, hogy ez a tüdő- és hólyagrákkal van kapcsolatban, akkor ez mit jelent pontosan? Lehetséges áttétképződés?

A tumormarker eredmények és a laboreredmények önmagukban nem értékelhetők, ezért ezt a kezelőorvos szokta elvégezni, aki a beteg kórfolyamatát, korábbi leleteit is ismeri. A GOT, GPT, GGT valóban a máj működésére utaló laborvizsgálati eredmények és valóban kóros értékűek, s ezért a kezelőorvos várhatóan összehasonlítja a korábbi, rendelkezésre álló leletekkel, s indokolt esetben képalkotó vizsgálatokkal egészíti ki a beteg kivizsgálását, hogy fény derülhessen a kedvezőtlen változás kiváltó okára.

Önmagában egyetlen tumormarker egyszeri emelkedéséből nem lehet arra következtetni, hogy máris megjelentek az áttétek, különösen, mert leveléből nem derül ki például, hogy a CA 15-3 érték, amely leggyakrabban emelkedik meg emlődaganatoknál, milyen értéket mutat. Az emelkedett tumormarker(ek) értékét általában le szokták kontrollálni. A tumormarkerekről sokszor leírtuk, hogy vannak olyanok, amelyek többféle daganatban is megemelkedhetnek (ilyen pl. a TPA is); az hogy most magas a TPA, nem jelenti azt, hogy második primer (elsődleges) daganatként hólyagrák vagy tüdőrák alakult volna ki.

Az úgynevezett „méregtelenítésről” nem lehet érdemben orvosilag állást foglalni. A kereskedelmi forgalomban árult efféle készítmények jelentős részével nem történtek olyan klinikai vizsgálatok, amelyek alapján tudható lenne, hogy azok egy konkrét betegség adott stádiumában miként hathatnak a szervezetre, elősegíthetik-e (vagy épp gátolják) az onkológiai kezelések hatékonyságát. A tudományos publikációk hiánya az oka annak, hogy ezekről a készítményekről sosem foglalunk állást, nincs ugyanis mire alapozni orvosi szakvéleményt – az egyéni tapasztalatok nem fogadhatók el tudományos bizonyítékként sem pro, sem kontra.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák, emlőeltávolítás, TPA szint emelkedése
Mellrák, CA15-3 emelkedése
HER2 mellrák tumormarkerei
Mellműtét utáni fejlemények
Mellműtét, majd alacsony fehérvérsejt
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Mellrák, magas trombocitaszám

Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Mellműtét utáni helyreállítás

Emlőműtét, csecsemőmirigy

Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top