Mesothelioma Malignum

Kérdésem a következő: ismerősömnél mesothelioma malignum diagnózisú betegséget találtak 2010. októberében. Többször csapolták, mivel rengeteg mellkasi folyadékot mutatott ki a rtg. Fizikailag gyenge, fogy – annak ellenére, hogy az étvágya nem rossz – teljesen el van keseredve, hogy mi lesz vele. Amúgy a diagnózisát egy hasi biopsziát követően állították fel. Szeretném kérni, ha lehet írják meg, hogy mi ez a betegség, illetve milyen kezelési lehetőségek vannak.

Ez a meglehetősen ritka betegség az úgynevezett savós hártyákat támadja meg, a hashártyán, illetve a mellhártyán jelenik meg elsősorban, mint elsődleges (primer) rosszindulatú daganat. Ez a betegség sajnos leggyakrabban a felismerésekor már nincs műthető stádiumban, tehát hogy sebészileg el lehetne távolítani a daganatos folyamatot.

Mivel ritka betegség, csak néhány, erre szakosodott centrumban kezelik. Általában platina alapú kemoterápiás (citosztatikus) kezelés jön szóba. Ezt a terápiát annak szándékával alkalmazzák, hogy általa lassítható legyen a betegség előrehaladása, terjedése. Ezt, amennyiben mellhártyai kiindulású mesotheliomáról van szó, bizonyos esetekben egyfajta úgynevezett célzott terápiával is lehet kombinálni az erre a kezelésre kijelölt centrumokban.

Kapcsolódó cikkek:
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Elégtelen fájdalomcsillapítás, túl sok szenvedés
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének

Top