Mi az a vízhas? (jelige: csezi)

Először is köszönöm az előző érthető és a lehetőségekhez mérten kimerítő válaszukat. Sajnos a c125 véreredményem még nem jött meg, ezért pontosabb eredményeim nincsenek, viszont azóta azt vettem észre, hogy puffad a hasam és állandó diszkomfort érzésem van. Lehet, hogy pszichésen kellene helyre tennem a dolgokat, de a vízhas tüneteit keresem magamon. Kérdésem az lenne mikor alakul ki és miért vízhas?

Feltételezzük, hogy a hasvízkórról (ascites, aszcitesz) érdeklődik. Ez sokféle betegség és állapot kísérője lehet: a hashártya lemezei között folyadék szaporodik fel, amely akár 10 liter fölötti is lehet. Kísérhet különböző májbetegségeket, vírus, alkohol vagy más eredetű májcirrhosist, lehet kísérője daganatos betegségeknek, például májráknak, májáttétnek, de olyankor is megjelenik, ha a daganat a hashártyára ad áttéteket (ez gyakori például petefészekráknál, hasnyálmirigyráknál).

A májszerkezeti eltérés olyan módon vezet asciteshez, hogy a máj állománya megkeményedik, és a has területéről a szív irányába normálisan tartó véráramlás gátjává válik, ezért a nyomásviszonyok megváltozása miatt szabad folyadék választódik ki a hasüregbe. A hasvízkórt vízhajtók adásával, akár többféle készítmény kombinált alkalmazásával lehet kezelni, bizonyos esetekben hascsapolásra kerül sor.

Az Ön esetében a bizonytalan puffadásos panaszok hátterében viszont nem kell mindjárt valami súlyos betegséget keresni. A folyamatosan összegyűlő leletek, és a kivizsgálás remélhetőleg megnyugtató eredményt hoznak az Ön számára.

Előzmény:
Ciszták a petefészekben

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
CT lelet: ascites
CT lelet: letokolt ascites
Hasnyálmirigyrák és vizesedés
Hasnyálmirigyrák és hasvízkór
Súlyos gyomorrák, vizesedés, ascites
Gyomorrák, lecsapolás
Petefészekrák és hasvízkór

Top