Mi lehet a baj? Rák?

Mi lehet a baj? Rák? Voltam CT-n, s a következő szöveg olvasható. Ez konkrétan mit jelent? A mellkas natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata. Mindkét oldalon a 9., jobb oldalon a 4.-5. segmentumokban subpreuralis kötegek láthatók. A hilusok ér- és bronchus képletei megtartottak. A mediastinumba és a hilusokban megnagyobbodott lgl. nem figyelhető meg.

A szív normális nagyságú. A felhas ábrázolódó metszeteiben kóros eltérés nem ábrázolódott. Mindkét I. sternocostalis ízületben kifejezett degenerativ elváltozások láthatók. Bal oldalon az ízületi résben vacuum-jel is megfigyelhető. A Th.VI.-VII., X.-XII. csigolyák jobb oldali ventro-lateralis peremein csőr-, illetve kapcsképződés látható. A VI. costovertebralis ízület magasságában 25 mm átmérőjű osteophyta ábrázolódik.

Vélemény: Residualis kötegek az alsó lebenyek, illetve a középső lebeny területén. Athtrosis az I. sternocostalis ízületekben. Ennyi van a papíron. Leírnák kérem, hogy ez mit jelent?

A tüdőknek több lebenykéje (szegmentuma) van, ezeket jelölik a lelet elején a számok. A subpleuralis szó jelentése „mellhártya alatti”, vagyis ezeket a kötegeket a tüdőt kívülről borító savós hártyák alatt látja a vizsgáló, komoly jelentőségük nincs, lehet valamilyen korábbi gyulladás vagy rostos átépülés eredménye. A mediastinum magyarul a gátorüreg, vagyis a mellkason belül a két tüdő között elhelyezkedő rész, amely a szegycsontunk mögött van, s amelyben helyet foglal a szív, a nagyobb erek, itt halad át a nyelőcső, a légcső.

A hilus a tüdőkaput jelenti, vagyis azt a területet ahol a jobb és a bal tüdőbe belép a jobb és a bal oldali főhörgő, itt belépnek erek, s ezen a környéken normálisan is vannak kisebb nyirokcsomók, de jelen lelet szerint megnagyobbodott nyirokcsomó (lymphoglandula, amelynek rövidítése lgl) nem látható a felvételen. A sternocostalis ízületek a szegycsont és a hozzá ízesülő bordákat összekapcsoló ízületek. Az I-es sternocostalis ízület a kulcscsontok alatt a szegycsonthoz ízesülő borda-szegycsont közötti ízületet jelentik, amelyben degeneratív elváltozásokat írnak le.

Ezek nem rosszindulatú elváltozások, ízületi kopást-meszesedést, vagyis legtöbbször az életkor előrehaladtával megjelenő „reumás” elváltozásokat jelentenek. Hasonló kopásos-degeneratív-reumás jelek a háti, más szóval thoracalis (Th) (vagyis a mellkas magasságában lévő) csigolyánál leírt csőr és kapocs képződés, amelyet a hatodik, hetedik, tizedik, valamint a háti csigolyák közül a legalsó, a tizenkettedik háti csigolyánál írnak le. A costovertebralis ízület az az ízület, amelyben a borda hátul a gerincoszlophoz ízesül. Az osteophyták meszes csontfelrakódások.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Szűrővizsgálatok
Mire jó a tüdőszűrés?
Kezelés nélkül mit sem ér a szűrés
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
A light cigi is erős méreg
Szűrések: legyen büntethető a mulasztás?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőszűrés: lehet ez más, mint rák?
Tüdőszűrés lelete

Foltok a tüdőkön
Utólagos tüdőszűrés
Tüdőszűrés külföldieknek
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Mintavétel a tüdőből

Top