Mintavétel a tüdőből (jelige: Budapest23)

A kérdésem az lenne, hogy ha valakinek tűvel mintát vesznek a tüdejéből, akkor milyen eredményekre számíthat, tehát mi lehet a vizsgálat kimenetele? Pár lehetőségről már hallottam: daganat, embólia, tbc. Milyen betegségeket tárhat még fel ez a vizsgálat?

Amikor a tüdőből terveznek mintát venni, akkor általában látnak a röntgenen egy foltot, vagy a CT-n egy gócot, s azt szeretnék megtudni, hogy ez milyen sejteket tartalmaz. Ez lehet valamilyen jóindulatú, de lehet rosszindulatú daganat is. A tbc kimutatására általában nem tüdőbiopsziát végeznek, hanem más laboratóriumi vizsgálatokat, pl. köpetfestést, köpettenyésztést – amennyiben tbc-re utaló egyéb tünete is van a betegnek.

Az embólia a tüdő nagyobb vagy kisebb ereibe kerülő vérrög, ennek diagnosztizálására sem tűbiopsziát használnak, hanem különféle képalkotó vizsgálatokon ábrázolódhat tüdőembólia.

A találgatások helyett a tűbiopszia segíthet eldönteni, hogy egy tüdőben lévő góc valójában micsoda, hiszen a beavatkozás során eltávolított sejteket tudják mikroszkóp alatt vizsgálni, s így értékelni.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Szűrővizsgálatok
Mire jó a tüdőszűrés?
Kezelés nélkül mit sem ér a szűrés
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
A light cigi is erős méreg
Szűrések: legyen büntethető a mulasztás?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőszűrés: lehet ez más, mint rák?
Tüdőszűrés lelete

Foltok a tüdőkön
Utólagos tüdőszűrés
Tüdőszűrés külföldieknek
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás

Top