Mióma, petefészek eltávolítása (jelige: Gizus)

A méhben női ököl nagyságú miómát diagnosztizáltak és a méh mielőbbi eltávolítását javasolták. A műtét időpontját meghatározó orvos – véleményének elmondása mellett – páromra bízta annak eldöntését, hogy kéri-e a petefészek eltávolítását is. Mivel a petefészek megmaradását a hormonháztartás egyensúlyban maradása indokolja, de számolni kell a kiújulás akár 6 hónapon belüli kockázatával, fő kérdésnek azt látjuk, az egyik vagy mindkettő petefészket célszerű-e eltávolítani? Mi indokolja az orvos határozott javaslatának elmaradását?

Számos olyan helyzet van az orvoslás során, amikor nincsenek határozott javaslatok, hanem választható lehetőségek vannak, amelyekből a páciensnek, a saját szempontjait is figyelembe véve kell döntenie – még akkor is, ha tudjuk, a betegek döntő többsége nem orvos, tehát laikusként kell mérlegelnie a számára felvázolt lehetőségek közül, s ez nagyon nehéz.

A mióma jóindulatú daganat. Levelében nem igazán értjük, milyen kiújulási kockázattal kellene számolni 6 hónapon belül a petefészek eltávolításának függvényében. Javasoljuk, hogy párja próbálja ismét átbeszélni az orvossal a lehetőségeket, hogy pontosan érteni lehessen miről is van szó, megbeszélni az egyes választási lehetőségek előnyeit, hátrányait.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Nőgyógyászati daganatsebészet: újítások a műtőben
Mióma: a jóindulatú daganat katéteres gyógyítása
Méhtestrák
Daganatok jellemzői: jó- és rosszindulatú tumorok
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Méh- és petefészek műtéte után
Méhtestrák felfedezése
Nőgyógyászat: lehet rosszindulatú?
Nőgyógyászati kivizsgálások
Nőgyógyászati gondok, ciszták

Top