Mirigyrák, fájdalomcsillapító (jelige: Szomorúság)

Apámnak 57 évesen január elején mirigyrákot véltek felfedezni. Sajnos áttételes. Semmilyen kezelést nem javasoltak, mert nem találják a kiindulási pontot. Hasi fájdalmai és hátfájási problémái vannak. Mindenki tanácstalan. Lehet valahogyan kezelni? Kemoterápiát nem csinálnak. Meddig lehet ezzel élni? Lehet gyógyteákkal lassítani a folyamatot? Van remény?

Levele alapján azt valószínűsítjük, hogy a nyirokcsomókba áttétet adó rosszindulatú daganatot találtak édesapjánál, s nem találják az elsődleges (primer) daganatot, vagyis azt, hogy honnan indul ki a folyamat. Leveléből nem derül ki, hogy mi az indok, amiért „kemoterápiát nem csinálnak”. Felmerül bennünk, hogy esetleg a beteg állapota nem teszi lehetővé vagy további vizsgálati eredményre várnak, de mivel nem ismerjük a részleteket, erről nem tudunk információt adni.

Ismeretlen primer daganat esetén vannak olyan széles spektrumú kemoterápiás kombinációk, amelyeket az onkológusok alkalmazni szoktak, miután igyekeznek valószínűsíteni részben a szövettani lelet alapján, részben az áttétek elhelyezkedése alapján, hogy honnan indulhatott ki a daganat. Ekkor a kezelés célja, hogy a gyógyszerekkel igyekezzenek lassítani a betegség rosszabbodását, amennyiben a beteg általános állapota, laboreredményei ezt lehetővé teszik.

Az aktív onkológiai kezeléstől függetlenül is fontos, hogy a beteg fájdalmaira megfelelő gyógyszert kapjon akkor is, ha a fájdalom kiváltó okát nem lehet mérsékelni vagy megszüntetni. Akár a kivizsgálást végző onkológus, akár a háziorvos beállíthat fájdalomcsillapító kezelést, illetve emelheti az adott szerek adagját vagy indíthat újabb, akár erősebb készítményt.

Amennyiben a háti fájdalmakat például csontáttétek okozzák, bizonyos esetekben az érintett csontokra adott sugárkezelés is segíthet csökkenteni a panaszokat, illetve bizonyos fajta csontáttétek esetén a biszfoszfonát kezelés (tabletta vagy infúzió) is segíthet abban, hogy a csontáttétek kevésbé rosszabbodjanak, illetve a fájdalom mérséklődjön.

Kapcsolódó cikkek:
Fájdalomcsillapítás
Kemoterápia: módszerek és gyógyszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Csontáttétek

Top