Mitől lehet májrákot kapni? (jelige: anya)

Ha nem alkohol, nem kávé, nem cigi, sem túlzott gyógyszer, akkor mi okozhat még májrákot? (Legalábbis azt mondják legújabban, mivel az egész májon pöttyöket-göböket kaptak állítólag.) Azért mondom „állítólag”, mert elsőnek azt mondták, hogy a gyomorrák biztos, a májat még nem tudják, csak annyit, hogy gyulladásban van, aztán utána azt mondták, hogy a máj biztos, a gyomorban pedig kaptak egy sebet és két polipot (8 mm és 9 mm), ezért nem tudom, hogy mennyire megbízhatóak az eredmények.

Mindamellett tükrözték lentről-fentről, tomográfozták és a vérben kaptak valami nagy értéket a májjal kapcsolatban, ami 30 kellene legyen állítólag.

Amennyiben az egész májon nagyobb számban „pöttyöket, göböket” látnak, akkor az elsődleges májrák helyett nagyobb a valószínűsége annak, hogy a szervezetben más helyen lévő daganat (gyomor, más esetekben vastagbél, emlő, tüdő, …) adott áttéteket a májba.

Az elsődleges májrák kialakulásában egyébként jelentős szerepe lehet a máj előzetes szöveti átépülésének, amely kialakulhat cirrhosis talaján, a cirrhosis pedig lehet korábbi alkoholizmus, vagy a máj krónikus gyulladásos megbetegedésének (például hepatitits B, hepatitis C) következménye.

Az Ön által leírt esetben is a daganatból (például a gyomorban talált elváltozásból, vagy a májból) vett szövettani minta vizsgálata ad információt arról, hogy pontosan milyen betegségről, annak melyik típusáról lehet szó.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák, májáttétek
Gyomorrák
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
52 éves gyomorrákos édesanya
Gyomorfekély és gyomorrák
Gyomordaganat gyógyítása
Gyomorrák, táplálás, májáttét hányással
Táplálkozás gyomorrákban
Gyomorrák: 4 évvel műtét után
Gyomorrák 81 évesen
Letapadt gyomorrák
Tumor vizsgálati értékei
Súlyos gyomorrák 20 évesen
Teljes gyomoreltávolítás után májáttét
Táplálkozás gyomor nélkül
Májáttétes gyomorrák
Burjánzó tumor és tápszerek
Infiltrált, műthetetlen gyomor
Gyomorrák alternatív kezelése
Gyomorrák, lecsapolás

Top