Mitől nő a májdaganat? (jelige: Loreal)

1 éve műtöttek a májammal. Aadenoma? Benignoma? – ez állt 2 különböző leletemen. A szövettan azt mondta, jóindulatú daganat. Ma megint voltam ultrahangon és ismételten van egy 2 cm-es valamim. Választ nem kaptam rá, hogy mi lehet.

A kérdésem a következő: mitől lehet ez? Mitől újulhat ki? Mit lehet tenni ellene? Évek óta nem szedek fogamzásgátlót. Nőni fog-e még tovább is?

Az, hogy a májában jelenleg megjelent folyamat mi lehet, a korábbi képalkotó vizsgálatok és az esetleg szükségessé váló képalkotó és/vagy citológiai vizsgálatok ismeretében dönthető el.

Nem tudjuk megmondani, hogy pontosan mitől alakulnak ki a máj jóindulatú daganatai, amelyek egyébként elég gyakori elváltozások: nőkben gyakrabban fordulnak elő, mint férfiakban. A máj jóindulatú daganatai többnyire tünetmentesek, és gyakran mellékleletként, pl. más okból végzett hasi ultrahang vizsgálat során fedezik fel ezeket. A hepatocellularis adenomát és focalis nodularis hyperplasiát (FNH) az utóbbi 2-3 évtizedben gyakrabban észlelik, s ezt a tablettában szedhető fogamzásgátlók terjedésével hozzák kapcsolatba. Ezek sebészi kezelését általában akkor kezdeményezik, ha növekednek, vagy ha – ritkán – komoly tüneteket okoznak.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák és kezelése
Jó és rosszindulatú daganatok

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
FNH növekedése
FHN és terhesség
Vérkép és a máj állapota
Teendők FHN esetén
Májvizsgálat eredménye
Sugárkárosodás a májban?
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
FHN
Májdaganat tünet nélkül
Májdaganat és hőterápia
Tévedhet a máj CT?
Veszélyes májbiopszia?
Májvizsgálat eredménye
Mitől lehet májrákot kapni?
Májrák kockázata

Top