Multiplex met. cerebri

Édesapámnál (65 éves) öt nappal ezelőtt multiplex met. Cerebri-t diagnosztizáltak következményes térszűkítő jelleggel. Mindkét féltekében, valamint cerebellarisan is számos hypodensen ábrázolódó, zömmel széli részen halmozó mérsékelt térszűkületet is okozó képletek találhatóak. Ezek közül a legnagyobb 31 mm és celebellarisan helyezkedik el a IV. kamra mögött. A kamra comprimalt, elfolyási akadályt nem képez a tumor, de az egyensúlyi zavarokat valószínűleg ez okozza. A gátorban is több elváltozás található.

Tíz évvel ezelőtt egyik hangszálát eltávolították laphámrák gyanúja miatt és sugárkezelést is kapott. Tavaly nyáron hólyagdaganattal műtötték, sikeresen. A kontroll ultrahang negatív volt. Kérem, tegyen javaslatot az alkalmazandó terápiát illetően.

Honlapunk nem kompetens terápiás javaslatot tenni, ez a beteget vizsgáló, a leleteket pontosan látó, együttesen értékelni tudó orvos vagy orvoscsoport feladata. A multiplex met. (metastasis) cerebri jelentése többszörös agyi áttét. A cerebrum a nagyagy, tehát a nagyagy területén lévő áttéteket jelenti ez a kifejezés. Ugyanakkor cerebellarisan, vagyis a kisagyban (amely az agykoponya hátsó-alsó részében helyezkedik el) is vannak képletek, amelyek leírása szintén daganatáttétre utal.

A koponya zárt, csontos tér, amelyben folyadékban „lebeg” az agy. A térszűkítő jelleg azt jelenti, hogy mivel a csontos koponya nem tágítható, nem fér el jól benne az ott lévő szövetmennyiség, amelynek térfogatát a daganatos gócok megnövelik. Mindemellett a daganatos gócok körül vizenyő (ödéma) szokott kialakulni, ami további térszűkítést okoz és ami tovább rontja az idegrendszeri tüneteket.

A gátor vagy gátorüreg a mellkasban van, a két tüdőlebeny között, a mellkasüreg közepén elhelyezkedő terület, ahol a szív is van, valamint itt fut le a légcső, a nyelőcső, a nagyerek, az idegkötegek, a nyirokutak és itt nyirokcsomók is vannak. A tíz évvel ezelőtti műtétnél valószínűleg nemcsak gyanúja merülhetett fel a rosszindulatú daganatnak, hiszen sugárkezelést is kapott az édesapja, amit rákos elváltozások esetén szoktak alkalmazni.

Az agyi áttétek körül fennálló esetleges vizenyő miatt dehidráló (vízelvonó) kezelést szoktak alkalmazni részben vízhajtók, részben szteroid készítmények adásával, súlyosabb esetben infúziós formában, további készítmények kiegészítésével.

A leírás alapján a sok góc miatt nincs lehetőség ezek idegsebészeti eltávolítására, ilyen esetben a koponya besugárzását lehet megkísérelni, de ennek kivitelezhetősége is függ a gócok számától és méretétől. A sugárkezelés alkalmazhatóságát a képek megtekintése után többnyire sugárterápiás szakember dönti el. Az is elképzelhető, hogy nem javasolják a sugárkezelést, s akkor a tünetek csökkentésére a dehidráló kezelést lehet adni.

Kapcsolódó cikkek:
Agytumor: tünetek, felismerés, gyógyulási esélyek
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterpia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák, agyi áttét: visszafordíthatatlan volt?
Tüdőrák és agydaganat
Tüdőrák, agyi áttét
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Áttétes rák hőkezelése
Áttétes agydaganat
Agydaganat tünetei
Agydaganat és vízhajtók
Agydaganat gyógyszere?
Agydaganat: mikorra hat a sugárkezelés?
Rosszindulatú agydaganat
Agydaganat és vízhajtó
Agydaganatok
Rosszindulatú agydaganat

Top