Műtét áttétes gyomorrákban? (jelige: Gyomorrák)

Nem olyan rég láttam a tv-ben egy új módszert, mely tökéletesítheti a sebészeti beavatkozásokat rákos megbetegedésnél. Az előadás szerint egy új, lézeres műtéti eljárásról van szó, amellyel pontosan meghatározható a kimetszés mélysége és annak minden apró mozzanata.

Sajnos egyik szeretett családtagom súlyos, áttétes gyomorrákban szenved, és ha ténylegesen is létezik ez a módszer, talán lehet esély a felépülésre. Amennyiben tévedek és ilyen eljárás nem is létezik, kérem bocsássanak meg. Sajnos nem vagyok jártas a témában, de mindenképpen tájékozódni szeretnék.

Az áttétes gyomorrák kezelésében önmagukban még a legprecízebb sebészi technikák nem elegendőek a gyógyuláshoz. Az áttétes folyamat (nemcsak a gyomorrák, hanem más daganattípusok esetében is) azt jelenti, hogy a szervezet több (sok) részére jutottak el a vérárammal vagy a nyirokkeringéssel a ráksejtek, illetve a daganatos sejthalmazok, majd meg is tapadtak a különféle szervekben (májban, agyban, tüdőben, stb.).

Ezek akár olyan kicsik is lehetnek, hogy semmilyen modern képalkotó vizsgálattal nem lehet láthatóvá tenni a mikroszkópikus kis áttéteket, gócokat, a sebészi eltávolításra pedig végképp nincs lehetőség. Ilyen súlyos esetben a kemoterápiás kezeléstől várható az áttétek méretének – rendszerint átmeneti – csökkentése, illetve a növekedés lassítása.

Kapcsolódó cikkek:
Gyomorrák
Daganatok jellemzői
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gyomorrák kemoterápiája
Súlyos gyomorrák
Gyomorrák, lecsapolás
Petefészekrák és hasvízkór
Gyomorműtét utáni vizsgálatok
Gyomorpolip és tumormarker
Gyomorfekély és gyomorrák
Gyomordaganat gyógyítása
Táplálkozás gyomorrákban
Gyomorrák: 4 évvel műtét után
Tumor vizsgálati értékei
Súlyos gyomorrák 20 évesen
Teljes gyomoreltávolítás után májáttét
Táplálkozás gyomor nélkül
Májáttétes gyomorrák
Burjánzó tumor és tápszerek
Infiltrált, műthetetlen gyomor
Gyomorrák alternatív kezelése

Top