Műtét tumor nélkül? (jelige: eltűnt tüdődődaganat)

Tüdődaganatos esetről van szó: még az áttét előtt észrevették, nagy sejtes, rossz indulatú. Két kemoterápia után egy hónap itthonlét következett, ez alatt 4 gyógyszerrel (teákkal, kapszulával) és egyéb módon (agykontroll és lelki eredet megszüntetése) kezeltük. Most jött el a műtét időpontja. A röntgenfelvételen az orvosok megdöbbentek: a daganat eltűnt.

Ez ok lehetne az örömre, de a sebész orvos azt tanácsolja, legyen mégis műtét, mert maradhattak elhalt, elrothadt darabok, amik tartalmazhatják a rákos sejteket. Örültünk, hogy nincs daganat, viszont a fél tüdőt így is el kell távolítani. Ez nagyon szomorú hír.

A kérdésem, hogy nincs más lehetőség, csak a kés?

Természetgyógyászat, bármi? Ha nincs daganat, szükség van erre a műtétre? A doktor a statisztikák alapján másfél évet adott így is, hogy már nincs ott a tumor. Helyénvaló ez így?

Levelében röntgen felvételekről ír, nem tudjuk, mellkasröntgenről vagy mellkasi CT-ről van szó, mind a két esetben elképzelhető, hogy egy kicsire összehúzódott, néhány milliméteres daganatot a vizsgálat során nem lehet láthatóvá tenni. Mivel ettől még lehet maradék daganatos elváltozás a tüdőlebenyben, ezért javasolják az orvosok a műtétet, hogy az operáció során megkíséreljék ezt onnan eltávolítani.

Azt, hogy egy betegnek milyen hosszú túlélésre van kilátása, a statisztikai adatok alapján csak közelítően becsülhető, vannak eltérések mindkét irányban: egy adott betegség időtartama lehet az átlagnál hosszabb és rövidebb is, nagyok az egyéni eltérések.

Ha a beteg teljesen elzárkózik a műtéttől, felvetődhet a kemoterápiás kezelés folytatása és a várakozás is, közben a betegség folyamatos követése kontroll képalkotó vizsgálatokkal. Ez magában hordozza a kockázatát, hogy amennyiben a betegség ismét ábrázolódik a képalkotó vizsgálatokon, már esetleg nem lesz operálható. Ugyanakkor a műtét sem zárja ki száz százalékosan egy későbbi kiújulás veszélyét, de mai tudásunk szerint csökkenti annak kockázatát.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrákok: kis és nem kis sejtes daganatok
Tüdőoperáció
Fájdalomcsillapítás

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nagysejtes tüdőrák
Tüdőrák célzott kezelés
Tüdőkezelés
Tüdőrákos beteg fájdalmai

Top