Műthetetlen tüdőrák (jelige: Ari1)

Édesanyámat pár nappal ezelőtt műtötte volna rosszindulatú tüdőrák miatt Kecskeméten dr. Kovács Károly főorvos. Sajnos a műtőben a felnyitást követően derült ki, hogy mégsem műthető, mert a daganat annyira közel van a szívhez, hogy az erek által legalább akkora rész mint amennyi a tüdőben van, belenőtt a szívébe is. Kb. 28-30 mm a tüdőben és kb. ugyanakkora a szívében. Milyen kezeléseket ajánlanak? Alkalmazható-e a hőterápia? Mennyi esélye van az életben maradásra?

A műtétet, ahogyan írta, nem lehetett kivitelezni azzal a reménnyel, hogy a beteg „daganatmentessé” operálható, mert a rosszindulatú daganat összekapaszkodott a létfontosságú szervekkel (szívvel, nagyerekkel).

A műtét előtt vagy során vélhetőleg történt szövettani mintavétel, annak eredménye befolyásolhatja a kezelést. Ilyen esetben általában kemoterápiát adnak, esetleg érfejlődést gátló kezeléssel kiegészítve, azonban ha nincs máshol távoli áttét (máj, csont, agy), akkor esetlegesen sugárkezelés is szóba jöhet. Erről a kórházban valószínűleg az onkoteam (több szakmát összefogó orvoscsoport) fog dönteni, amelyben sebész, sugárterapeuta és kemoterápiás szakember a beteg leleteinek alapos ismeretében határozza meg a szükséges kezelést.

A hőterápia kipróbálási (kísérleti) jelleggel zajlik abban a kórházban, ahol az édesanyját operálták. Arról, hogy milyen alapbetegségben, milyen kiterjedtség mellett lehet alkalmazni a jóváhagyott vizsgálati/kutatási terv (protokoll) alapján, arról szintén az onkológiai osztályon kaphat felvilágosítást.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Sugárterpia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák: hihetetlen gyors leépülés?
Kissejtes tüdőrák külső jelek nélkül?
Tüdővel kapcsolatos elváltozás
Tüdődaganat tünet nélkül
Tüdőrák: hogyan tovább?
Nem kaphatok kezelést?
Tüdőrák, agyi áttét
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kissejtes tüdőrák 2.
Kissejtes tüdőrák
Halálos cigaretta

Top