Nagymama gyomorrákja és öröklődés

Köszönöm szépen a gyors válaszukat!
Nagyimnál a CT vizsgálat a májon kívül teljesen negatív lett. Volt gyomortükrözésen is, ahol kicsi fekélyt találtak és ez most hál isten tényleg fekély, mert a szövettan is negatív lett. Nagymamám 75 éves és a vérnyomása magas, érelmeszesedése, csontritkulása van és a csontjai még meszesednek is, valamint szívritmuszavara is volt (vagy van – ezt nem tudom). Minden más szerve hál isten rendben van, a tüdő is amitől nagyon aggódtak, mert már 1 éve láttak rajta kis csomókat, amik egyáltalán nem nőttek. Szóval kizárták az áttétet.

A doktornő azt mondta, hogy ha áttét, akkor nem műtenék, mert nem bírná. Kemoterápiát kapna, csak azt én nem tudom, hogy az elég-e a gyógyuláshoz? Amúgy nagyim vékony ugyan, de jó az étvágya és nem hagyja el magát. Besárgulva sincs és a hasa se nagy, bár nem tudom ez számít-e.

A másik, amit még meg szeretnék kérdezni, hogy ez a betegség örökölhető-e? Nagyimnak az édesanyja is gyomorrákban halt meg, nagyimnak helycobacter-t is találtak annó, és anyumnak is volt gyomorfekélye és nála is találtak ilyen baktériumot. Szóval nem lehet, hogy ennek köze van a betegség kialakulásáhához? Nálunk sajna sokan haltak meg daganatos betegségben: apai ágon a nagyim szintén gyomordaganatban halt meg, a nagypapám tüdődaganatban, a keresztapukám májdaganatban…

Megvolt nagyimnak az MR vizsgálat, és most nem kettő, hanem egy darab 2 cm-es, szabálytalan szélű, szélein kontrasztanyagot halmozó hypodens képletet láttak, és azt írták, hogy felveti a secunder elváltozás lehetőségét.

Az a vicces, hogy a CT-n az V, VII, VIII-as területen láttak valamit a májon, itt meg 1 db-ot a VI-os területen. Szóval ezt nem igazán értem. De itt se írták le konkrétan, hogy áttét, csak, hogy lehetőség. Gondolom biztos csak a szövettan, vagy nem tudom… Minden más rendben volt, se gyanus nyirokcsomó és a májnál az erek is rendben voltak, csak az a fránya 2 cm-es izé ne lenne! Nem értem, hogy ez vándorol, vagy a ct-n látták rosszul a dolgot. Önök szerint ez áttét? Mit jelent az, hogy „a szélein halmozza a kontrasztanyagot”?

Az, hogy a részletes kivizsgálás  (CT, gyomortükrözés, MR) során nem találtak a májon kívül áttétet, illetve a gyomorban a daganat kiújulását, természetesen jó hír. A májban lévő góc tisztázásában cytológiai mintavétel segíthet, amelyet egy bőrön át a májba szúrt vékony tű segítségével végezhetnek el, általában képalkotó vizsgálat (UH, ritkábban CT)  során.

A szélén kontrasztanyagot halmozó kerek képletek a májban leggyakrabban áttétek, ezért is írja le a vizsgáló, hogy szélén kontrasztanyagot halmozó képletet látott az MR/CT vizsgálat során. Ennek az internetes portálnak a kereteit meghaladja, hogy igen részletes levelének minden pontjára válaszoljunk (gyakorlatilag orvosi másodvéleményt adjunk), a további teendők tisztázásában onkológusa segíthet.

A gyomorrák öröklődésével kapcsolatos kérdésére reagálva: amint arról portálunknak a gyomorrákról szóló összeállításában is olvashat, valóban, bizonyos családokban halmozódik a gyomorrák, amely egyfajta genetikai fogékonyságra utal (ez a halmozódás a gyomorrákos esetek kevesebb mint 10 százalékában fordul elő).

Ugyanakkor a gyomorrák kialakulásában számos környezeti, táplálkozási tényező is szerepet játszik, s a családi halomozódásban ugyancsak szerepe lehet annak is, hogy bizonyos táplálkozási mintákat a családtagok lemásolnak, azaz átvesznek elődjeiktől.

Amint arra betegségleírásunkban ugyancsak kitérünk, a külső környezeti tényezők között fontos említeni, hogy az elmúlt évtizedekben szerte a világon jelentősen csökkent a gyomorrák előfordulása, miután a mélyhűtők elterjedésével a sózással és füstöléssel tartósított élelmiszerek aránya csökkent.

A Helicobacter pylori előfordulása a gyomorban is növeli a gyomordaganat kialakulásának kockázatát, valószínűleg azért, mert a gyomornyálkahártya károsodását és krónikus gyomorhártya-gyulladás kialakulását idézheti elő.

Előzmény

Top