Nagymamámnak vastagbélrákja van?

78 éves nagymamámmal 5 hónapja orvosokhoz járunk, étvágytalanság, rendszeres hányás, gyengeség, fogyás és folyamatos hasi fájdalmak miatt. Súlyos vashiányos vérszegénységet állapítottak meg nála, kórházban is töltött 1 hetet, ahol végbéltükrözést próbáltak meg elvégezni, de nem tudták végigcsinálni, mert 60 cm-nél „elakadtak”. A vizsgálat után kiengedték a kórházból, majd rá 2 hónapra CT vizsgálatot csináltak. Segítségüket szeretném kérni a CT értelmezésében, mert a háziorvos nem mond semmit, csak annyit, hogy vastagbélrákja van és beutalta gasztroenterológiára.

A CT vizsgálat lelete:
„A máj natív denzitása megfelelő. A ductus hepaticus dextra és sinistra tágabb, 10 és 6 mm-es. A jobb lebenyben a 7-8 szegmentum határánál egy 9 mm nagyságú hypodens képlet látható, amely körül a májállomány hypervascularisalt. Az élénkebben perfundált területen belül enyhén tágabb epeutak láthatók. A közös epevezeték szintén tág, 10-12 mm-es és a papilla felett 5 mm-es. Közvetlenül a papilla mellett kb. 4 cm legnagyobb axiáls átmérőjű, szabálytalan alakú duodenum diverticulum látható. Folyadékkal telt cholecysta nem ábrázolódik.

A pancreas, lép, valamint a mellékvesék eltérés nélküliek. A jobb vese eltávolítva. A bal oldali kompenzatórikusan megnagyobbodott, benne kőjel nem látható. A pyelon mérsékelten tág, tágult ureter nem ábrázolódik. A parenchyma szerkezete megtartott, alsó harmadában kis corticalis cysta helyezkedik el.

A jobb alhasi régióban, a coecum és a terminalis ileum fala kb. 6 cm hosszan megvastagodott, a lumen beszűkült, a környező zsírszövet infiltrált. Körülötte egy-két 6-8 mm-es regionális nyirokcsomó ábrázolódik. Az aorta bifurcatio magasságában a mesenteriumban egy 15 mm nagyságú meszes nyirokcsomó ábrázolódik. Egyebütt a hasban kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem észlelhető. Szabad hasi folyadék nincs. A leképzésre került tüdőterületeken körülírt kóros nem látható. A vizsgált régióban csontmetastasisra utaló eltérés nem látható.

Vélemény: Diverticuli duodeni. Következményes extra- és intrahepaticus epeúti tágulat. Intrahepaticusan levő elváltozás lehet biliogen abscessus, de abscedáló metastasis sem zárható ki. UH vezérelt biopszia végzése javasolt. Az ocecum-ileum bélszakaszt érintő malignus folyamat alapos gyanúja, colonoscopia elvégzése javasolt. Cysta renis l.s.

A ductus hepaticus, vagyis a májban lévő epevezeték jobb és bal oldali májlebenyből érkező ágai tágabbak. A májban is tágabbak az epeutak, vagyis azok a csatornácskák, amelyek a májban termelődő epét összegyűjtik, és az epehólyag, illetve a belek irányában elvezetik. A májban leírnak egy 9 mm-es képletet, amelyről a véleményben azt írják, hogy ez lehet áttét (metasztázis) is, de lehet kis epés tályog is (biliogen abscessus, biligén abszesszus).

A papilla a terület a patkóbélben (duodenumban), ahogy egy izmos szájadékon (papillán) keresztül befolyik az epe a bélbe (illetve ide csatlakozik be a hasnyálmirigyből jövő vezeték is). A diverticulum a bél falában lévő vak tasak, ami a bél üregével közlekedik, ez idősebb korban a bél több területén előfordulhat.

A pancreas a hasnyálmirigy, ezt épnek írják. A mellékvesék a vesék tetején sapkaszerűen elhelyezkedő belső elválasztású mirigyek, ezeket is normálisnak írják. A pyelon a vesemedence, amely kissé kitágult a bal vesében. A vesében kis ciszta helyezkedik el a vesekéregben (kortikálisan), vagyis a vese külső részén. A vélemény részben ezt ismét megemlítik, cysta renis, l.s (lateris sinistri), vagyis bal oldali vese cisztájaként.

A coecum a vakbél, vagyis az a bélszakasz, ahova a vékonybél bekapcsolódik a has jobb oldalában, s ez a vastagbél kezdete (ebből lóg ki a féregnyúlvány, amelynek gyulladását nevezik vakbélgyulladásnak). A vékonybél neve ileum, a terminális ileum a vékonybél utolsó (terminalis) szakasza. A vakbél és a vékonybél utolsó szakaszának megvastagodottságát írja le a CT vizsgálat, ez jellemző képe az itt elhelyezkedő rosszindulatú daganatnak, ezért írják a véleményben, hogy a coecum-ileum bélszakaszt érintő malignus (rosszindulatú) betegség alapos gyanúja áll fenn, amely miatt további kivizsgálást javasolnak.

Vashiányos vérszegénységet többféle eltérés okozhat, de idős korban ennek oka gyakran az emésztőrendszerben (gyomor, belek) elhelyezkedő, vérző, vérezgető daganat. A CT kép is elsősorban rosszindulatú vastagbéldaganat eshetőségét veti fel, ezért nagymamájánál indokolt a további kivizsgálás, hiszen a diagnózist  biztosan kimondani csak citológiai, szövettani vizsgálat alapján lehet, s ez befolyásolja a további kezeléseket, esetleges műtétet is.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Májáttét: sebészi, onkológiai, radiológiai kezelés
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Vastagbélrák és végbélrák
KRAS vizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás
A vastagbélrák és a végbéldaganat stádiumai
Vastagbélrák és végbélrák: különbségek a gyógyításban
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák és májáttét
Vastagbéldaganat, MR, CT értelmezése
Vastagbél daganat májáttét
Májáttétes vastagbélrák
Vastagbélrák máj áttétekkel
Vastagbélrák máj áttétekkel
Májáttétes vastagbélrák 36 évesen
Májáttétes vastagbélrák 37 évesen
Áttételes vastagbéldaganat gyógyítható-e és mivel?
Vastagbélrák, áttét izomszöveten
Vastagbélrák, testsúlygyarapodás
Végbélrák: rosszul sikerült sztóma?
Végbélrák: sztóma és biopszia
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Csontáttétes végbélrák
Kiújult vastagbélrák, májáttét?
Vastagbélrák, vizesedés
Májáttétes végbélrák CT vizsgálata
Végbélrák májáttét: kras vizsgálat, célzott terápia
Áttétes végbélrák nagy fájdalmai
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban

Top