Nem kaphatok kezelést? (jelige: Magamra maradtam)

Én egy tüdőrákos nő vagyok, áttétekkel. Kemoterápiát és sugárkezelést kaptam, de sajnos nem használt, mert progressziót okozott a csontban, májban, mellékvesében. Csak tüneti kezelést kaphatok, amit nem túl tapintatosan közöltek velem. Semmi megoldás nincs? Hallottam egy gyógyszeres kezelésről, ami talán használna, de fel sem ajánlotta az orvos. Nekem Adenocarcinomám van. Kérem tanácsát!

Van, amikor sajnos a kemoterápiás kezelések ellenére progresszió alakul ki (tehát nem a kezelés okoz progressziót), vagyis a gyógyszerek nem képesek gátolni vagy lassítani a daganatos folyamatot. Előfordulhat, hogy ilyen esetben egy esetleges második vagy harmadik típusú kemoterápiától sem várható átütő eredmény, s – főleg ha a beteg általános állapota rossz – a kemoterápia csak felesleges terhelést okoz. Ekkor szoktak tüneti (palliatív) kezelést, vagyis fájdalomcsillapítót, tápszereket, étvágyjavító készítményeket javasolni.

Nem tudjuk pontosan milyen gyógyszeres kezelésre gondol, amiről nem kapott tájékoztatást. Kezelőorvosától tájékozódhat, illetve esetlegesen másik onkológiai osztályon, másik onkológusnál kérhet úgynevezett másodvéleményt a kezelési lehetőségekkel kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterpia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Nem lemondani a mindennapi örömökről

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kissejtes tüdőrák 2.
Kissejtes tüdőrák
Halálos cigaretta

Top