Nem típusos adenoma a jobb mellékvesében

Az alábbi lelet értelmezéséhez kérném segítségét, illetve javaslatát, hogy mi a további teendő.

Hasi MR vizsgálat. Natív és kontrasztanyagos sorozatok készültek a rekesztől a csípőlapát magasságáig. Homogén szerkezetű, bordaív alá érő hepar, melynek 7. segmentumában, a T2 sorozaton jelgazdag, erőteljes kontraszthalmozódást mutató, 7 mm-es kerek térfoglalás van. Átlagos folyadéktartalmú, vékonyfalú cholecysta. Szabályos tágasságú epeutak. Homogén szerkezetű, nem szélesebb pancreas. Kissé nagyobb, homogén szerkezetű lien. Vesék, bal mellékvese szabályos. A jobb oldali mellékvesében 32 mm átmérőjű, éles kontúrú, kerekded, inhomogén szerkezetű, a T2 sorozaton inhomogén jel gazdag, elhúzódó halmozású kerek terime látható. Környezete békés, környezeti infiltráció jele nincs. A vizsgált régióban megnagyobbodott nyirokcsomó nem látható.

Vélemény: A heparban lévő elváltozás kis haemangiomának imponál. A jobb mellékvese terime adenomára nem típusos jelmenetet mutat. Követése javasolt. Hepatomegalia. A beteg 34 éves férfi.

A hepatomegália a máj megnagyobbodása. A májban leírt képletet nagy valószínűséggel a CT képe és a kontrasztanyag halmozása alapján hemangiomának gondolja a képeket értékelő szakember. A hemangioma egy ércsomó, jóindulatú érdaganat. Ilyen kis méretű általában nem szokott panaszt okozni.

A mellékvesében mellékleletként (véletlenül felfedezett elváltozásként) gyakoriak az adenomák, vagyis a jóindulatú daganatok. Ha korábban is történt CT vagy UH vizsgálata a betegnek, akkor a korábbi CT képekkel érdemes összehasonlítani a most készült képeket, illetve korábbi hasi ultrahang leleten is lehet már nyoma ennek az elváltozásnak. Ugyanakkor a mostani CT vizsgálaton látott kép nem teljesen egyértelműen jellemző adenomára, ezért javasoltak kontrollvizsgálatot.

Kapcsolódó cikkek:
Jó és rosszindulatú daganatok

A máj daganatos betegségei
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Két májgóc: adenoma, esetleg FNH
Májdiagnózis
Teendők FNH esetén
Májvizsgálat eredménye
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
Májdaganat tünet nélkül
FNH
Hemangioma és sportolás
Máj MR: felfedezett hemangioma
Hemangioma (haemangioma) a májban
Csomók a májban
Hemangioma a májfelszín alatt
Laesio a májban
Növekvő hemangioma a májban
Haemangioma gyanúja?

Májvizsgálat eredménye

Sugárkárosodás a májban?
FNH: májműtét terhesség előtt?
Elváltozás a májban
FNH: mik az esélyeim az elrákosodásra?

FNH góc a májban
FNH és epekő

Top