Nőgyógyászat: lehet rosszindulatú? (jelige: virág)

Változókorban vagyok, évek óta gyötrő hőhullámokkal, stb. Panaszokra Tulita gyógyszert írtak fel. 3 hét szedés után erős vérzés jelentkezett. 10. napon frakcionált curettaget csináltak nálam. Szövettani eredmény: Hdg: corpus: Hyperplásia endometrii glandularis simplex. cervix: diagnózis adására alkalmatlan anyag. Nagy nyákcsomók között néhány cervicáls mirigytöredék.

Küret után két hétig vérezgettem, ekkor abbahagytam a Tulitát. Azóta másodszor fordult elő kisebb-nagyobb vérezgetés. Nőgyógyász szerint úgynevezett 58-as kezelés kell. Miből áll ez, és van-e okom aggódni, hogy esetleg rosszindulatúvá változik az állapotom? Ezek előtt már évek óta nem menstruáltam.

A frakcionált küret (curettage) azt jelenti, hogy részletekben végzett kaparás, ilyenkor részben a méh belső részéből, részben a méhnyakból történik szövettani mintavétel a küret alatt. A méh testéből (korpuszából) származó anyagban a méh belső nyálkahártyájának (endometrium) megvastagodását (hyperplázia) észlelték a szövettani vizsgálat során, és nem észleltek semmilyen rosszindulatúságra utaló jelet.

Ez az úgynevezett simplex hiperplázia még nem tekinthető rákmegelőző állapotnak, de fokozott nőgyógyászati ellenőrzésre van szükség, amelynek általában része 3 havonta a méhnyálkahártya vastagságának mérése is. Ezt ultrahang segítségével végzik. A méhnyakból (cervix) származó anyag alapján nem lehetett diagnózist felállítani, az onnan származó anyagot nem lehetett érdemben értékelni. Amennyiben a nőgyógyászati-ultrahangos kontrollok alapján méhnyálka megvastagodást találnak, szükség lehet ismételt méhkaparásra.

Levelében nem tudtuk értelmezni, hogy mit jelent az 58-as kezelés, tehát ezzel kapcsolatban csak azt javasolhatjuk, kezelőorvosától kérdezze meg, hogy pontosan mire gondolt.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Méhtestrák
Petefészekrák

Top